Очевидци: На 9-ти септември др. Тодор Живков е бил на 18 различни места (ВИДЕО)

3458
Очевидци: На 9-ти септември др. Тодор Живков е бил на 18 различни места (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното предаване "Видимо и невидимо: Изопачената история" Кънчо Кожухаров ни среща с Красимир Симеонов – режисьор и сценарист, който е имал специална причина да се зарови в документите и да интервюира някои от най-осведомените за събитията и процесите, протекли между 2 и 9 септември 1944 г.

Красимир Симеонов разказва за далечната 1981 г., когато известният кинорежисьор Борислав Шаралиев е извикан в ЦК на БКП и му е възложено да направи филм за превземането на Военното министерство в нощта на 8-ми срещу 9-ти септември. „Аз много държах да бъда днес тук и да говоря на тази тема, защото аз съм човекът, по една или друга случайност, ще поясня как, който знае най-много за тази фатална за България нощ. Считам се за длъжен да разкажа това, което знам, защото бях обявен за асистент-режисьор, който да събере документални факти и материали, да говори с живи участници. Аз наистина успях да говоря с трима от живите участници капитани, които са организирали преврата – ръката, защото мозъкът, разбира се, на цялата работа е Кимон Георгиев, няма спор по този въпрос.“ Още: Проф. Михаил Станчев : „Руската пропаганда върви преди, по време и след танковете“ (ВИДЕО)

В нощта на 8 срещу 9 септември група млади офицери, „звенари“, между които има дори един член на БКП, който твърди че той е бил „ръката“ на организацията на преврата, превземат всички ключови обекти в София - Министерството на войната, Министерството на вътрешните работи, пощата, телеграфа, радиото, гарата и др. Факт е, че в дните след преврата всички капитани, участвали в него са издигнати с министерска заповед в чин генерал. „Никакво народно въстание не е имало! Никакъв шопски партизански отряд не се крил в никакви градинки! Това са пълни глупости и както каза нашата консултантка за филма Славка Петрова от Института в Горна баня - Партийната школа, която днес е сградата на НБУ, тя каза че „според свидетели на очевидци др. Тодор Живков е бил на 18 различни места на 9-ти септември“.

„Защо трябва да се сваля това правителство? За да може по някакъв начин да се узакони ликвидирането на българската интелигенция, цвета на българската нация и да се узакони окупацията.“, казва Красимир Симеонов.

„Факт е, че Димитър Томов, вече генерал, е разстрелян от комунистите през 1948 г. заради прословутата афера със зелената течност – някаква смазочна течност, която немците са оставили и те решили да смазват оръдията. Явно, за да не се разприказва за въпросния 9 септември. Много е интересна историята с въпросния Ангел Гергов, който е изчезнал от всякъде. Говори се навсякъде за някакъв кап. Матеев, някакъв Димитър Попов, хора за които аз ходих и разпитвах маниакално всички, никой не е чувал за тях.“ За Ангел Гергов се твърди, че е участвал в сражението при Страцин. Когато руски самолети откриват приятелски огън по нашите позиции, според очевидци, ген. Ангел Гергов дава заповед за стрелба срещу тях. В резултат ген. Ангел Гергов също е разстрелян. Още: Елена Поптодорова: Припомняйки си 10 януари ’97 да мислим за днес и за близкото бъдеще (ВИДЕО)

За да научите кой издаде заповед да не се оказва съпротива на руските орди, кой организира превземането на ключовите държавни обекти, кой даде сигнал да бъдат избити най-интелигентните и будни българи, наистина ли превратът е бил ръководен от Тодор Живков и за други малко известни, укривани и забравени факти за преврата на 9ти септември 1944 г. гледайте разговора на Кънчо Кожухаров с Красимир Симеонов във видеото: 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адмирал Ефтимов: Наред с помощта за Украйна, трябва да възстановим запасите си

Нанков: "Фактурите" на Промяната започнаха да излизат - засега са 200 млн. лв.

Железничарите в стачна готовност

Искат освобождаване на пияния инспектор, правил сексуални намеци на камериерки

BILLA е на първо място по ръст в количествата разделно събран текстил за 2023 г.

Най-важните новини за деня: 15 май 2024 година

МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Прогноза за времето - 16 май 2024 г. (четвъртък)

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com