Около 90 плажа ще останат неохраняеми през лятото

12874
Около 90 плажа ще останат неохраняеми през лятото
Снимка: БГНЕС

Между 85 и 90 са плажовете, към които към момента няма интерес и най-вероятно ще останат неохраняеми през летния сезон, каза регионалният министър Лиляна Павлова. За част от тях държавата ще отпусне средства, така че да се осигурят спасители и медицински персонал. Парите ще бъдат насочени единствено към плажове, към които има интерес от страна на хората. Те ще бъдат посочени от съответните областни управители.

Най-много 90 ще останат плажовете, към които няма интерес за отдаване под наем и ще бъдат неохраняеми през този сезон, каза регионалният министър Лиляна Павлова, предаде Дарик.

Хотелиерите в Несебър избухнаха срещу концесионерите на плажа

30 лева на ден допълнително за чадър пред хотелите в Несебър. Това е положението на Южния плаж в града. Туристите логично недоволстват...

„От тези максимум 90 плажа, които ще останат неохраняеми, част от тях са недостъпни, а друга част са в защитена територия и военна база. Трета част от тях пък не се посещават и това е причината да няма наематели", коментира Павлова.

Все пак има възможност на част от тези плажове да има спасители и медицински екипи. „Изпратили сме писма до всички областни управители и сме поискали от тях да ни кажат за кои от тези 90 плажа, има достатъчно голяма посещаемост. Тогава ние ще предоставим финансиране за сметка на приходите, които получаваме от концесии и наеми, и областните управители с предоставените средства ще осигурят двама спасители, договор за спешна помощ и почистване на тези плажове. Ще има и такива, които ще бъдат изцяло в категорията „диви плажове", без заведения и за свободен достъп", каза Павлова.

Успешно са приключили две процедури за отдаване на концесия на плажната ивица, съобщи Павлова. Тя уточни, че съвсем скоро трябва да бъдат отдадени още 8 плажа, с което ще се намали броят на неохраняемите зони.

Най-рано през месец март догодина може да започне рехабилитацията на язовир "Студена", който захранва с питейна вода Перник и региона. Самите дейности ще се извършват под вода, за да не се стига до източване на язовира, каза регионалният министър Лиляна Павлова. Тя уточни, че това оскъпява проекта, но е в полза на населението, защото няма да се стигне до прекъсване на водоснабдяването. Още два язовира за питейни нужни ще бъдат изградени в следващите няколко години. Това са язовир "Пловдивци" в област Смолян и язовир "Луда Яна" в област Панагюрище.

56 плажа в Бургаско без охрана през лятото

56 ще са неохраняемите плажове в област Бургас този лято. Голяма част от тях не са атрактивни - имат малко пясък, със затруднен или нев...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com