Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: Арестът на Пламен Бобоков е незаконен

16 май 2021, 22:20 часа • 5675 прочитания

Незаконно и без мотиви е било задържането на 9 юли миналата година на бизнесмена и обвиняем за престъпна банда за загробване на отпадъци и търговия с влияние Пламен Бобоков. Окончателното решение по делото, заведено от Бобоков срещу СДВР, е на Административният съд в София.

Съдиите Пламен Горелски, Антони Йорданов и Димитрина Петрова се съгласяват с изводите на първата инстанция - Софийския районен съд. В решението си те пишат, че законът задължава органите да мотивират актовете си. А в случая на Бобоков липсвала конкретна обстановка. Той първо бил задържан, а след това се търсели доказателства. Затова и процесуално-следствените действия, извършени след ареста на Бобоков и повдигнатото му по-късно обвинение, няма как да обосноват задържането му. “Обратното би довело по скоро до произвол при прилагането на мярката и необосновано задържане на лица, което противоречи на целта ѝ”, пишат тримата съдии. Поводът за задържането на Бобоков бе разследване за търговия с влияние.

По това дело обвиняем е и президентският съветник Пламен Узунов. Неговият арест също бе окончателно обявен за незаконен от съда. Заедно с тях бе задържан и друг секретар на президента - Илия Милушев. Той бе обвинен като подбудител на длъжностни престъпления, чиято цел била във вреда на Държавната агенция “Разузнаване”. На първа инстанция и неговото задържане бе обявено за незаконно, чака се произнасяне на втория съд.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес