Окончателно: Конституционният съд отхвърли три от въпросите за референдума на Слави* (ВИДЕО)

12882

Три от въпросите в референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", са противоконституционни.

Това реши Конституционният съд на свое заседание днес, 28.07.2016 г.

КС ще решава противоконституционни ли са 3 от въпросите в референдума на Слави Трифонов

В рамките на днешното си заседание Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на президента Росен Плевнелиев за у...

Отпадат въпросите за електронното гласуване, за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120 и за прекия избор на полицейски началници по места.

Така наесен българите ще гласуват само по три от въпросите, предложени от Инициативния комитет на Слави Трифонов. Това са:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Плевнелиев даде на Конституционния съд три от въпросите на референдума на Слави

Президентът Росен Плевнелиев отправи искане до Конституционния съд да се произнесе за съответствие с Конституцията на три от въпросите ...

Actualno.com припомня, че преди два месеца президентът Росен Плевнелиев отправи искане до Конституционния съд да се произнесе за съответствие с Конституцията на три от въпросите на одобрения на 12 май от парламента референдум по инициатива на "Шоуто на Слави". Днес Конституционният съд удовлетвори искането на държавния глава.

Знаете, на 12 май 2016 г., със 131 гласа "за" депутатите одобриха допитването да е по 6-те внесени въпроса, които са получили подкрепата на близо 700 000 българи. Референдумът, иницииран от eкипа на Слави Трифонов, бе подкрепен от ГЕРБ, РБ (без един), ПФ, БДЦ, АБВ и двама независими. 16 от ДПС бяха против, 1 от БСП също, останалите червени депутати не участваха в гласуването, а от "Атака" не бяха в залата.

По време на дебатите в пленарна зала тогава сценаристът Тошко Йорданов взе думата и се обърна към депутатите с думите: „Няма да представям референдума, вие прекрасно знаете какво предлагаме. Прекрасно знаете, че сме подкрепени от над 800 хил. граждани“. Той подчерта, че това е първият референдум, който е иницииран не от президента, не от депутати, а от граждани.

„В момента това Народно събрание е в исторически момент, не знам дали го осъзнавате. За пръв път можете да покажете, че сте Народно събрание. Можете да докажете, че представлявате хората, като се съобразите с искането им“, каза още Тодоров. „Вие не сте над народа, вие не сте богове, нито императори, трябва да чуете хората“, обърна се той към депутатите. По думите му БСП трябва да покажат, че не мислят само за собствената си партия. „Или влезте в историята като първото НС, което е чуло мнението на българските граждани или затвърдете мнението на хората, което имат за вас", завърши тогава сценаристът.

Знаете, преди десет дни, 18.07.2016 г., социологическо изследване на TNS opinion съвместно с TNS BBSS представи резултати според които, ако изборите за президент бяха в началото на юли, то 36% биха гласували за Слави Трифонов, като зад него се подреждат Кристалина Георгиева, Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов и др., спрягани евентуални кандидатури.

Слави Трифонов: Няма да се кандидатирам за президент, за референдума се подписаха 1 млн. души

"За президент няма да се кандидатирам, нямам интерес да се занимавам с политика. Не ми се струва необходимо да коментираме президента, ...

Още по-голяма част от респондентите казват, че те биха гласували за партия, начело на която е Слави Трифонов /41%/. 58% от запитаните твърдо ще гласуват на референдума, иницииран от "Шоуто на Слави".

Голяма част от хората знаят за референдума, иницииран от Слави /86%/ - във връзка с това респондентите с по-високо образование са по-добре осведомени за разлика от тези с по-ниска степен на образование.

Познаването на референдума е свързано с образование – 90% между тези с най-високо ниво на образование сравнен със само 66% с тези с най-ниско ниво на образованието. Повече от половината от запитаните /58%/ твърдо ще гласуват на този референдум, стана ясно още от проучването.

*Обновена в 16:18 ч.

ВИЖТЕ ВИДЕО
 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща
Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Велико Минков, който твърди, че е биологичен баща на бебето на арестуваната за убийството на мъжа си Габриела Славова, настоява да се извърши спешен...