58% ще гласуват на референдума на Слави Трифонов

9733
58% ще гласуват на референдума на Слави Трифонов
Снимка: БГНЕС

Изненадващи резултати от социологическо изследване на TNS opinion съвместно с TNS BBSS сочат, че ако изборите за президент бяха в началото на юли, то 36% биха гласували за Слави Трифонов, като зад него се подреждат Кристалина Георгиева, Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов и др. спрягани евентуални кандидатури.

Още по-голяма част от респондентите казват, че те биха гласували за партия начело, на която е Слави Трифонов /41%/. 58% от запитаните твърдо ще гласуват на референдума, иницииран от "Шоуто на Слави".

Юристи критикуват президента за реакцията му относно референдума на Слави Трифонов

"Искането на президента Росен Плевнелиев Конституционният съд да се произнесе по три от въпросите за референдума, инициирани от "Шоуто ...

Изследването е на TNS opinion съвместно с TNS BBSS национално представително с 1 000 респонденти на възраст 18+ в България, за да проучи информираността за референдума, иницииран от Слави Трифонов; Потенциалните нагласи за гласуване на шестте въпроса зададени в референдума; Вероятността за гласуване за потенциални кандидати включително Слави Трифонов в президентските избори и Вероятността на гласуване за потенциални партии включително партия оглавявана от Слави Трифонов в националните избори. Изследването е направено по телефон. Работата на терен е била проведена между 30-ти юни и 5-ти юли 2016 г., пише Fakti.bg.

Обект на изследването е: до каква степен хората в България знаят за Референдума, иницииран от Слави Трифонов, и до каква степен са склонни да гласуват за него.

Голяма част от хората знаят за референдума, иницииран от Слави /86%/ - във връзка с това респондентите с по-високо образование са по-добре осведомени за разлика от тези с по-ниска степен на образование. Познаването на референдума е свързано с образование – 90% между тези с най-високо ниво на образование сравнен със само 66% с тези с най-ниско ниво на образованието.

Повече от половината от запитаните /58%/ твърдо ще гласуват на този референдум /което е по-висок процент от този на националните избори в България и може би е завишен на този етап/.

Образованието отново има позитивно влияние в тази връзка. За склонни да гласуват се приемат респонденти, поставили се в скалата от 7 до 10. По-голяма част от половината респонденти казват, че ще гласуват с "Да" на всеки от 6-те въпроса, които ще бъдат зададени: от 94% / „120” народни представители/ до 67% /задължително гласуване/.

Слави Трифонов: Няма да се кандидатирам за президент, за референдума се подписаха 1 млн. души

"За президент няма да се кандидатирам, нямам интерес да се занимавам с политика. Не ми се струва необходимо да коментираме президента, ...

Actualno.com припомня шестте въпроса, които са предложени за национален референдум:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? 2.

Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Сценаристът на Слави Тошко Йорданов: Българският народ направи нещо историческо

Уважаеми зрители, днес (12.05.2016 г. - бел. ред.) Народното събрание прие, че референдумът, иницииран от нас, ще се състои в своята ця...

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com