Oмбудсманът: По много въпроси със СО се разминаваме

4293
Oмбудсманът: По много въпроси със СО се разминаваме

По много въпроси се разминаваме със Столична община (СО). Има елементарни принципи за добро управление. Единият принцип е когато предлагаш услуга, то трябва да предлагаш и добри условия за нея.

Tова заяви националният омбудсман Константин Пенчев.

Той посочи пред Нова телевизия, че не може гражданите да плащат за стикери в синя зона, пък това да не им осигурява място в синя зона. Второ, цената трябва да отговаря на себестойността на услугата, каза омбудсманът. Добре, забранете движението в центъра изобщо, обаче трябва да осигурите паркирането на всички тези автомобили, трябва да осигурите как и доставчиците да стигат до магазините, допълни той.

Има доста оплаквания при мен от длъжници на банки, каза Константин Пенчев. Но аз там компетентност нямам, там са търговско-правни отношения. Проблемът е когато човекът остава и длъжник, и без жилище. Когато длъжниците имат съмнение за начина на промяна на лихвите и внасят жалбата си в съда, те не могат да спрат процедурите срещу тях от съда, тъй като съдът дава привилегия на банките. Аз съм сезирал Конституционния съд за това. Очаквам това решение да каже това дали е противоконституционно или не, заяви националният омбудсман.

Има доста оплаквания от граждани от т.нар. колекторски фирми. Това е ново понятие в страната. Това, което ме притеснява е методите на събиране на задължения. Нямам данни на насилие, но има едни методи, които ни връщат в едни други времена, мутренски времена.

Според Константин Пенчев проблемът е сериозен и прокуратурата трябва да обръща внимание на това, защото нараства една много неприятна тенденция.

За избора на ВСС омбудсманът изрази задоволство от избора на млади съдии. Аз съм много обнадежден за избора на квотата на съдиите. Съдиите показаха опит, показаха, че могат да избират млади съдии, каза Пенчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)
Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Атмосферното налягане ще се понижава и вечерта вече ще е близко до средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 1 май. Какви...