Омбудсманът поиска по-високи помощи за деца с увреждания, отглеждани от роднини

2096
Омбудсманът поиска по-високи помощи за деца с увреждания, отглеждани от роднини
Снимка: ПЦ на Омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и до председателя на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика д-р Хасан Адемов, в която настоява в започналата процедура по приемане на бюджета за следващата година, да бъде намерено справедливо решение за размера на месечните помощи, отпускани за отглеждане на дете с трайно увреждане до 18-годишна възраст и до завършване на средното му образование, но не по-късно от 20-годишна възраст - чл. 8д, ал. 2 от Закона за семейни помощи за деца.

Става въпрос за коригиране на една дискриминационна практика по отношение на деца с 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане, които, когато се отглеждат в биологичните си семейства получават месечни помощи в размер на 930 лв., а когато се отглеждат в приемни семейства или при семейства на близки и роднини - баби, дядовци, лели, чичовци и др., получават едва 490 лв. - чл. 61, ал. 15, т. 1 и чл. 61, ал. 16, т. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г.

Журналистка с тъжен разказ за дете с увреждания и емоционално послание

"Бях 10-годишна, когато за първи път в живота си срещнах момче на моята възраст с тежка форма на детска церебрална парализа (ДЦП). П., ...

По справка от Агенцията за социално подпомагане се касае за 100 деца с над 90 на сто вид и степен на увреждане и за 155 деца с определени между 70 и 90 на сто вид и степен на увреждане, за които ще са необходими допълнително близо 600 000 лв. за година. Освен това е налице и друга несправедливост - децата определени между 70 и 90 на сто вид и степен на увреждане или трайно намалена работоспособност получават по 420 лв. или с 30 лева по-малко от децата, отглеждани от биологични родители - чл. 61, ал. 15, т. 2 и чл. 61, ал. 16, т. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г.

„Гражданите са недоволни, че независимо от тежкото положение на настаняваните деца с увреждания, които са с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност и доказаните им потребности, семействата на роднините или близките се оказват поставени в по-неблагоприятно положение от биологичните семейства“, аргументира тезата си омбудсманът, защото помощта е насочена към самите децата с увреждане, а не към този, който ги отглежда.

Доц. Ковачева обръща внимание, че в повечето от случаите грижите за отглеждането на такива деца се възлагат на бабите и дядовците им, които са сериозно затруднени да посрещат възникващите разходи с получаваните от тях доходи, предимно от пенсии.

„В качеството си на омбудсман отбелязвам, че разликата в подкрепата създава реални предпоставки за накърняване на правата и най-добрия интерес на настанените деца. Определените размери на помощите по чл. 8д, ал. 2 от Закона за семейни помощи за деца са в противоречие с основни принципи в действащото законодателство в България, в т.ч. и в Конвенциите на ООН за правата на детето и за правата на хората с увреждания, а именно – за забрана за дискриминация и за осигуряване на адекватна подкрепа за умственото, духовното, моралното и социалното развитие на всички деца с увреждания, независимо дали са отглеждани от биологичните си родители или са настанени при роднини, близки или в приемни семейства“, пише още Диана Ковачева.

От "Системата ни убива" обещаха изненади на протеста, Манолова поиска оставката на Караянчева

Изненади обещаха майките от ”Системата ни убива” на протеста довечера. Те призоваха гражданите да донесат презрели сини сли...

В заключение омбудсманът акцентира, че препоръката да бъдат взети мерки за осигуряване на справедлив размер на месечните помощи за семействата, полагащи грижи за деца с увреждания и попадащи в хипотезата на чл. 8д, ал. 2 от Закона за семейни помощи за деца, е подкрепена и от Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com