Омбудсманът: Работодателите не са стимулирани да наемат хора с увреждания

2228
Омбудсманът: Работодателите не са стимулирани да наемат хора с увреждания
Снимка: БГНЕС

Въпреки че в закона са предвидени задължителни квоти за хора с увреждания, работни места за тях няма. Работодателите не са стимулирани да наемат хора с увреждания. Това каза за Радио "Фокус" омбудсманът доц. Диана Ковачева по повод Международния ден на хората с увреждания. Според статистиката голяма част от младежите с увреждания на възраст между 15 и 24 години не са заети с работа, с учене или с обучение, допълни омбудсманът.

"Хората с увреждания в България са изправени пред много трудности. Една част от тях са свързани с преодоляването на физически бариери, достъпността на средата, а друга част е свързана с подкрепата, финансова подкрепа или помощни средства, които те да получават. За повечето от нас правото на труд е естествено, понякога дори досадно задължение, а за тези хора това е възможност за реализация. Статистиката показва, че голяма част от младежите с увреждания на възраст между 15 и 24 години не са заети с работа, с учене или с обучение. Всъщност, те са невидими. Те остават трайно изключени от пазара на труда. Сблъскват се с неразбиране от страна на обществото, със стереотипи, с много ограничен достъп до добро образование, с липсата на адаптирано работно място", обясни омбудсманът.

Половин милион лева отиват за заетост на хора с увреждания

Над 545 000 лв. допълнително ще се насочат към Националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания. Това реши Нацио...

 

И все пак има добра новина, по уверение на министерстово на труда и социалната политика ще има пормяна на порочната практика при обжалване на ТЕЛК-ове, те да не се изплащат.

"Хората с увреждания имат и много сериозни проблеми във връзка с ТЕЛК-овите решения напоследък. Наскоро беше преодоляна една лоша практика, свързана с факта, че когато бъде постановено едно ТЕЛК-ово решение, ако то се обжалва, не подлежи на изпълнение. Независимо от факта, че законът казва точно обратното, Министерството на труда и социалната политика не го приемаше като основание, за да изплаща финансова помощ на хората с увреждания и да им предоставя помощни средства. След настойчива препоръка на омбудсмана тази практика ще бъде променена по уверения на екипа на Министерство на труда и социалната политика. И от този момент нататък когато бъде постановено ТЕЛК-ово решение, дори и то да се обжалва, хората ще могат да получават финансовата подкрепа“, каза още Диана Ковачева, като призова хората с увреждания да подават сигнали, ако тази практика не се спазва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com