Омбудсманът внезапно провери центровете в Елхово и Сарафово

3523
Омбудсманът внезапно провери центровете в Елхово и Сарафово
Снимка: ПЦ на омбудсмана

Внезапна проверка на омбудсмана в двата буферни центъра за разпределение на украински граждани със статут на временна закрила в Елхово и Сарафово констатира, че подготовката за приемане на хора е започнала късно. Това поставя под напрежение оторизираните институции да организират процеса по настаняване, а впоследствие и по извозване до държавните бази, определени за приемането на граждани с временна закрила.

Липсата на информация къде и кога ще бъдат настанени украинските граждани е ключов проблем, който поставя под напрежение и несигурност хората. 

Проверката на екипа на омбудсмана в Елхово установи, че центърът разполага с капацитет от 1 768 места за настаняване в 221 нови жилищни фургона, които имат по две стаи с 4 двойни легла - на вишка. Всичките са оборудвани с нов постелъчен инвентар – възглавници и чаршафи. Поради факта, че фургоните не са използвани до момента бе констатирано, че са възниквали проблеми с електрозахранването, ключалките и др. Мястото разполага с 20 фургона, всеки с по 7 тоалетни и бани – общо 140, установено бе наличието на течаща топла и студена вода. 

Фургоните са разположени на площ от 22,5 декара дворно охраняемо асфалтово пространство, като цялата площ не е залесена и е изложена на пряка целодневна слънчева светлина. Фургоните са неклиматизирани и дневната температура навън и в тях, достига изключително високи стойности, което е неблагоприятно за по-продължителен престой и крайно неподходящо за малки деца и хора с тежки хронични заболявания.

Беше констатирана липсата на хладилници и хладилни витрини за съхранение на хранителни продукти и напитки. В деня на проверката, 1 юни, бяха осигурени 10 електрически кани, необходими за приготвянето на топли напитки, бебешки храни и супи. 

При среща с началника на центъра екипът бе информиран, че украинските граждани са започнали да пристигат на 31 май 2022 г. между 18:00 и 21:00 часа, с 10 автобуса и няколко частни автомобила. Пренощувалите в центъра са 561 души, като на 1 юни са извозени 413 украински граждани с временна закрила, основно е даден приоритет на уязвимите групи -  родители с деца до 3-годишна възраст, пенсионери и хора с хронични заболявания и трайни увреждания. Гражданите с домашни любимци, с деца над 3-годишна възраст и хора от едно семейство, които не искат да се разделят, са оставени за преместване на по-късен етап. От 18 болни с хронични заболявания, екипът констатира 8 останали и 10 изведени от центъра. Гражданите от уязвимите групи бяха насочени с приоритет към базата на Министерски съвет в гр. Варна. Останалите граждани са извозени към държавните бази във Велинград, Боровец, Ястребино и Старозагорски минерални бани. 

Пред екипа на омбудсмана украинските граждани с притеснение споделиха за липсата на първоначална организация и информация при транспортирането им от центъра към държавните бази, което е довело до сваляне на хора от автобуси, струпване, пререждане и напрежение. Това ги е принудило сами да изготвят помежду си списъци за подпомагане на по-добрата организация. Най-големият проблем според тях е липсата на предварителна информация кога и къде ще бъдат преместени. Такава информация се получава от централно държавно ниво сутринта в деня на извеждането. 

Работата на центъра се обезпечава от служители от ДАБ, логистиката се обслужва от служители на МВР, доброволци и БЧК. Медицинското обслужване от 1 юни се осъществява от МИ- МВР – една линейка с екип от лекар и медицинска сестра, който разполага и с фургон на място, с работното време от 8:00 до 17:00 часа, в останалото време е на разположение за повикване при спешни случаи. В 20:00 часа на 1 юни линейката беше на място за дете с висока температура от 39,7 градуса.

Екипът завари доброволци от Варна, които раздаваха топли храни, напитки и тоалетни принадлежности. Храненето на чужденците се осъществява от Община Елхово чрез Социалния патронаж. Храната основно е суха, но включва и плод. Вода се раздава и от БЧК, като хората с временна закрила споделиха, че тя не им е достатъчна в горещината. 

Придвижването на украинските граждани е свободно, като в рамките на деня на проверката между 50 и 60 от тях са напуснали доброволно и самостоятелно центъра с помощта на микробуси или таксита.

В деня на проверката около 21:00 часа в центъра от Варна пристигнаха 62 души с два автобуса и един лек автомобил, които бяха регистрирани за 30 минути. 

Очакванията на ДАБ за центъра в гр. Елхово е да приключи дейността си на 2 юни 2022 г.

Проверката на омбудсмана в хотелската база на МО в „Сарафово“ установи 167 настанени украински граждани в 6 сгради със самостоятелни стаи, обезпечени с постелъчен инвентар, които разполагат със собствен санитарен възел. Общият капацитет на хотелската част е над 250 места. Екипът бе уведомен, че на 1 юни 2022 г. 60 души са изведени в база на НЕК ЕАД в гр. Приморско. 

В рамките на два дни 9 украински граждани са напуснали доброволно буферния център в „Сарафово“, като има и такива, които въобще не са пожелали да бъдат настанения в него. Всичките са попълнили декларация за отказ. 

Няма недоволни и отказали настаняване бежанци във военната база в Сарафово

За разлика от напрежението, което възникна в бежанския център в Елхово, във военната база в Сарафово няма недоволни и отказали да се на...

Базата е разположена на 100 декара залесена площ край брега на морето. В нея към момента на проверката бяха настанени и 50 военнослужещи, които до края на 2 юни ще напуснат, което освобождава допълнително места. Въпреки това Министерството на отбраната е осигурило и разпънало 20 климатизирани палатки, всяка с капацитет за 20 души, като в 10 от палатките са инсталирани по 20 легла с нов постелъчен инвентар, осигурени от БЧК. 

Охраната на входа на центъра позволява свободно движение на украинските граждани след записване на ЛНЧ (личен номер на чужденец). 

Екипът на омбудсмана констатира, че храненето е подсигурено в столовата на базата и е обезпечено от Община Бургас чрез Социалния патронаж. Раздадените порции от зелен боб бяха малки, като има възможност за получаване и на допълнително. В деня на проверката беше констатирано, че е раздаден и хранителен пакет, включващ кроасани, консерва, хляб и вода. В столовата има възможност за получаване и на топли напитки – чай, кафе.

Медицинското обслужване е обезпечено от един екип на Центъра за спешна медицинска помощ, който постоянно дежури пред базата. Гражданите с хронични заболявания и увреждания са вписани в списък за приоритетно извеждане.

При проверката в центъра работеха служители на ДАБ, на Областна администрация – Бургас, Община Бургас и доброволци – детски психолог и преводачи, които оказват нужното съдействие на гражданите.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com