X
 
 

Опитват се незаконно да застроят Силистар

5740 2
photo of Опитват се незаконно да застроят Силистар
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Кметът на Царево Георги Лапчев е внесъл за одобряване докладна за подробен устройствен план на вилно селище от 22 декара, което да се изгради в непосредствена близост до плажа "Силистар“, намиращ се в Природен парк "Странджа" и част от европейската екомрежа НАТУРА 2000. Очаква се докладната да бъде разгледана на заседание на Общинския съвет в петък, 24 август, съобщава сайтът "Биволъ".

Изданието посочва, че подобно решение ще е нелегитимно, тъй като проектът за строеж не разполага със становище на екоминистерството за съвместимост с НАТУРА 2000, а и се намира в природен парк. Освен това инвестиционният проект е в нарушение на наредба на регионалното министерство, забраняваща да се одобряват подробни устройствени планове (ПУП) на парче преди приемането на Общ устройствен план (ОУП) на общините, в случая - на община Царево.

Достъпът до Силистар пак е сериозно затруднен

От вчера сутринта (22 юни) табела "частен имот, забранено спирането и преминаването на автомобили" спира достъпа до плажа Силистар. При...

Върху терена зад плажната ивица на Силистар по времето на социализма е имало свинарници, чиито руини все още са там. Той не е предвиден за застрояване в териториалния устройствен план на община Царево от 1998 г., нито в Общия устройствен план от 2008 г. Липсва и в последния вариант на ОУП от 2018 г. - в района на Силистар не се предвижда никакво вилно строителство. В този проект, който не е минал екооценка, имотите зад плажа са обозначени като зона за къмпинги, каравани, бунгала и палатки.

В съседство на предлагания за застрояване терен се намират имоти, придобити, според изданието, с неправомерни действия от лица и фирми, свързани пряко или косвено с депутата от ДПС Йордан Цонев и арх. Калин Тихолов, който бе номиниран за министър на инвестиционното проектиране в правителството на Пламен Орешарски от квотата на ДПС, но много бързо беше оттеглен, защото името му бе замесено в скандали с одобрени от него проекти за строежи в парк "Странджа" и върху пясъчни дюни.

След разтурването на ТКЗС-тата парцелът се е водил земеделска земя, но е обявен за урбанизирана през юли 2012 г. от шефа на Агенцията по кадастъра. Още преди това неясно как имотът е придобит от фирмата "Силистар-Юг“ на строителния предприемач Пламен Бенински, която през 2002 г. го продава на "Евробул България Холдинг“ за 5000 лв. Новият собственик го ипотекира в СИБанк, която става негов притежател през 2015 г. заради натрупани дългове по заема.

Сегашният му собственик "Ню Билдинг Естейтс“ има капитал от 500 лв. и е собственост на "Ню Билдинг Пропърти“ ЕООД с капитал 100 лв., която е еднолична собственост на Десислава Георгиева. Тя е в съдружие с Петьо Петков в няколко фирми. Двамата имат партньори със спорна репутация, пише "Биволъ".

Новата компания с права за проучване за газ и нефт в "Силистар" е част от "Шел"

Компанията "Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А. – клон България" е част от структурата на британско-холан...

Един от тях е Стефан Кемалов от Казанлък, подвизавал се като депутат от НДСВ, "Свободна България и "Евророма", участник в тв шоуто Биг Брадър и известен като Бат’ Сали също като скандалния бивш ДПС депутат от Самоков. Петков и Кемалов са съдружници, а Кемалов и Георгиева управители на фирмата "Мегабилдинг Груп“, част от чиито акции бяха запорирани от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това става след арест на Кемалов през 2008 г. в акция срещу престъпна група, изготвяла неистински документи за самоличност, винетки за товарни автомобили, свидетелства за основно образование и шофьорски книжки. По-късно запорът е обжалван и отпада. Липсват данни срещу Кемалов да е повдигано обвинение.

Друг съдружник на Десислава Георгиева е руснакът с кипърски паспорт Игор Риммер, който успя да прокара без екооценка проект за луксозни вили край защитената територия "Круше" до Разлог. В Молдова заедно с местен партньор той успява да се сдобие с ниви край манастира "Къприяна" и да промени статута на земята на парцел с право на строеж, независимо че е в защитена територия.

"Биволъ" обръща внимание на експресното придвижване на проекта на "Ню Билдингс Естейтс“, който сутринта на 5 юли 2018 г. внася заявлението си, а часове по-късно се събира разширен Общински експертен съвет с участието на представители на горската, здравната и екоинспекцията в Бургас, местното ВиК, както и представители на Военно-морските сили.

Любопитното е, че към тази дата "Ню Билдингс Естейтс“ не е собственик на имота, а има само предварителен договор със СИБанк за покупката. Сделката е изповядана на 30 юли. Пълномощник от страна на банката по сделката се явява застрахователният агент Крум Йорданов Биволарски, чийто баща само ден по-късно придобива право за строеж в друг проект на "Ню Билдинг Пропърти“. Той заплаща само 14 000 лв. за апартамент от 60 кв. м. в луксозния софийски квартал "Малинова долина“, разкрива сайтът

Втори пореден протест заради строеж в "Младост" (ВИДЕО)

Днес, 18 юли, от 18:30 часа Инциативен комитет "За Зелен Младост" организира втори протест на живеещите в блокове 323, 324А, 325 в ж.к...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • до Rumen Radkov 2 до Rumen Radkov преди 1 година Профил на трол?
    Ама ти пропускаш най-значимия - Георги Костадинов, понастоящем якия адвокат, който камандва съд, прокуратура, нотариуси и за когото "в Царево няма невъзможни неща" !
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Кметът на Царево е ГРОБарин ! Нали трябва да се отблагодари на "нашите" хора, които го парашутираха . Благодарности предстои да поднесат и кметовете на Созопол, Китен, Приморско, Черноморец, ам че тъй де, за какво са турени там от партията майка !
Последно в Актуално