Опитват се незаконно да застроят Силистар

8867
Опитват се незаконно да застроят Силистар
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Кметът на Царево Георги Лапчев е внесъл за одобряване докладна за подробен устройствен план на вилно селище от 22 декара, което да се изгради в непосредствена близост до плажа "Силистар“, намиращ се в Природен парк "Странджа" и част от европейската екомрежа НАТУРА 2000. Очаква се докладната да бъде разгледана на заседание на Общинския съвет в петък, 24 август, съобщава сайтът "Биволъ".

Изданието посочва, че подобно решение ще е нелегитимно, тъй като проектът за строеж не разполага със становище на екоминистерството за съвместимост с НАТУРА 2000, а и се намира в природен парк. Освен това инвестиционният проект е в нарушение на наредба на регионалното министерство, забраняваща да се одобряват подробни устройствени планове (ПУП) на парче преди приемането на Общ устройствен план (ОУП) на общините, в случая - на община Царево.

Достъпът до Силистар пак е сериозно затруднен

От вчера сутринта (22 юни) табела "частен имот, забранено спирането и преминаването на автомобили" спира достъпа до плажа Силистар. При...

Върху терена зад плажната ивица на Силистар по времето на социализма е имало свинарници, чиито руини все още са там. Той не е предвиден за застрояване в териториалния устройствен план на община Царево от 1998 г., нито в Общия устройствен план от 2008 г. Липсва и в последния вариант на ОУП от 2018 г. - в района на Силистар не се предвижда никакво вилно строителство. В този проект, който не е минал екооценка, имотите зад плажа са обозначени като зона за къмпинги, каравани, бунгала и палатки.

В съседство на предлагания за застрояване терен се намират имоти, придобити, според изданието, с неправомерни действия от лица и фирми, свързани пряко или косвено с депутата от ДПС Йордан Цонев и арх. Калин Тихолов, който бе номиниран за министър на инвестиционното проектиране в правителството на Пламен Орешарски от квотата на ДПС, но много бързо беше оттеглен, защото името му бе замесено в скандали с одобрени от него проекти за строежи в парк "Странджа" и върху пясъчни дюни.

След разтурването на ТКЗС-тата парцелът се е водил земеделска земя, но е обявен за урбанизирана през юли 2012 г. от шефа на Агенцията по кадастъра. Още преди това неясно как имотът е придобит от фирмата "Силистар-Юг“ на строителния предприемач Пламен Бенински, която през 2002 г. го продава на "Евробул България Холдинг“ за 5000 лв. Новият собственик го ипотекира в СИБанк, която става негов притежател през 2015 г. заради натрупани дългове по заема.

Сегашният му собственик "Ню Билдинг Естейтс“ има капитал от 500 лв. и е собственост на "Ню Билдинг Пропърти“ ЕООД с капитал 100 лв., която е еднолична собственост на Десислава Георгиева. Тя е в съдружие с Петьо Петков в няколко фирми. Двамата имат партньори със спорна репутация, пише "Биволъ".

Новата компания с права за проучване за газ и нефт в "Силистар" е част от "Шел"

Компанията "Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А. – клон България" е част от структурата на британско-холан...

Един от тях е Стефан Кемалов от Казанлък, подвизавал се като депутат от НДСВ, "Свободна България и "Евророма", участник в тв шоуто Биг Брадър и известен като Бат’ Сали също като скандалния бивш ДПС депутат от Самоков. Петков и Кемалов са съдружници, а Кемалов и Георгиева управители на фирмата "Мегабилдинг Груп“, част от чиито акции бяха запорирани от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това става след арест на Кемалов през 2008 г. в акция срещу престъпна група, изготвяла неистински документи за самоличност, винетки за товарни автомобили, свидетелства за основно образование и шофьорски книжки. По-късно запорът е обжалван и отпада. Липсват данни срещу Кемалов да е повдигано обвинение.

Друг съдружник на Десислава Георгиева е руснакът с кипърски паспорт Игор Риммер, който успя да прокара без екооценка проект за луксозни вили край защитената територия "Круше" до Разлог. В Молдова заедно с местен партньор той успява да се сдобие с ниви край манастира "Къприяна" и да промени статута на земята на парцел с право на строеж, независимо че е в защитена територия.

"Биволъ" обръща внимание на експресното придвижване на проекта на "Ню Билдингс Естейтс“, който сутринта на 5 юли 2018 г. внася заявлението си, а часове по-късно се събира разширен Общински експертен съвет с участието на представители на горската, здравната и екоинспекцията в Бургас, местното ВиК, както и представители на Военно-морските сили.

Любопитното е, че към тази дата "Ню Билдингс Естейтс“ не е собственик на имота, а има само предварителен договор със СИБанк за покупката. Сделката е изповядана на 30 юли. Пълномощник от страна на банката по сделката се явява застрахователният агент Крум Йорданов Биволарски, чийто баща само ден по-късно придобива право за строеж в друг проект на "Ню Билдинг Пропърти“. Той заплаща само 14 000 лв. за апартамент от 60 кв. м. в луксозния софийски квартал "Малинова долина“, разкрива сайтът

Втори пореден протест заради строеж в "Младост" (ВИДЕО)

Днес, 18 юли, от 18:30 часа Инциативен комитет "За Зелен Младост" организира втори протест на живеещите в блокове 323, 324А, 325 в ж.к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com