Оранжерийните производители подкрепят вноса на украинското зърно, нападнаха протестиращите

3093
Оранжерийните производители подкрепят вноса на украинското зърно, нападнаха протестиращите
Снимка: iStock

Националната асоциация на оранжерийните производители (НАОП) подкрепя кабинета "Денков - Габриел" за решението да отпадне забраната за внос на украински стоки и не подкрепя стачните действия на сдруженията които участват в тях в този момент. Това се казва в позиция на асоциацията, изпратена до медиите.

Според тях няма причина животновъдите също имат интерес от премахването на тази забрана, въпреки че участват в протестите, организирани от зърнопроизводителите.

С падането на тази забрана ще се стигне до падане на цената както за населението така и за потребителите на фуражи, но най-вече за животновъдите. "Затова не виждаме защо животновъдите участват в стачните действия, защото с тези действия правителството прави така, че ако цените са високи да могат да паднат до конкурентните", категорични са от НАОП. Още: Земеделците изсипаха мляко и малини пред министъра, диалог не се получи

Министъра да си гледа слуша химна

Те се обръщат и към премиера Николай Денков. "Бихме искали да споменем и странната политика на министъра на земеделието. От самото му назначаване до сега сме изпратили над пет писма с мола за спешна среща, а среща до момента не се е осъществила", категорични са те.

"Предлагаме правителството да предостави свободна зала за г-н Кирил Вътев, за да може на воля да си слуша химна и след като разбира от борби да си води тренировки и да не се занимава с материя която не разбира, а именно земеделие. Моля да назначите нов министър, който да бъде компетентен по европейско и национално законодателство, във връзка с управлението на Министерството на земеделието, защото тези хора, които в момента са там не знаят какво е земеделие", пишат още от асоциацията.

Те призовават правителството да не се подава на провокации, като дори дават идея за промени в Закона за движение по пътищата, "само и единствено във връзка със стачни действия, за да не може МПС-та придобити с европейски средства и средства от националния бюджет да бъдат използвани за блокиране на пътища". Още: Трактори ще блокират София: Обещание на зърнопроизводителите и фермерите

Проверка на доходите и реформа

От Националната асоциация на оранжерийните производители искат проверка на доходите на протестиращите зърнопроизводители. 

"Настояваме новия или настоящия министър да направи реформа в земеделието, която да осигури 50% от европейските и национални средства да отиват в плодове, зеленчуци и животновъдство, а останалите да отидат в другия сектор. Това би дало ново начало на земеделието в България и би върнало хората по родните им места", категорични са от асоциацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 15 май 2024 година

МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Прогноза за времето - 16 май 2024 г. (четвъртък)

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Времето утре - 16 май 2024 г.

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Сарафов пита ВАС може ли да се глобява работодател за неплатени заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com