Организират шествие за правосъдие с мотото "Стига вече толкова"

4313
Организират шествие за правосъдие с мотото "Стига вече толкова"
Снимка: Facebook/Правосъдие за всеки

Инициатива "Правосъдие за всеки" организира Шествие за правосъдие в събота, 27 февруари, в столицата. Тази сутрин в центъра на София могат да се видят плакати с обявяване на демонстрацията.

"Призоваваме всички", пише на плакатите, като се използва и фразата "Стига вече толкова!". Изразът стана популярен от речта на председателя на Върховни касационен съд (ВКС) Лозан Панов от миналата година при отбелязването на 135-годишнината от съществуването на ВКС. "Нека кажем не на страха и не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци. Нека всички заедно се преборим с неизвестността и извикаме силно: Стига вече толкова!", каза тогава Панов.

Шествие за правосъдие е събитие създадено от граждани, които искат дълбока съдебна реформа и реална борба с корупцията в България, обясняват организаторите на страницата на събитието във Facebook.

От инициативата призовават всеки, който иска независима от политическо влияние съдебна система, ефективна прокуратура и резултати в борбата с корупцията, да се присъедини в събота от 12.00 ч. пред Съдебната палата.

"Само заедно можем!", казват от "Правосъдие за всеки".

Снимка: Инициатива "Правосъдие за всеки"

По-долу може да видите позицията на "Правосъдие за всеки" и мотивите за организиране на шествието.

Марш за правосъдие е събитие създадено от граждани, които искат дълбока съдебна реформа и реална борба с корупцията в България.

Убедени сме, че Конституционните промени от декември 2015г. са силно недостатъчни, за да бъде поставена правилната основа на съдебната реформа. Статуквото в съдебната система бе запазено. Висшият съдебен съвет трябва да бъде деполитизиран, а прокуратурата да бъде реформирана като структура, правомощия и отчетност. Убедени сме също, че България има нужда от независим заместник-главен прокурор за борба с корупцията по румънски модел в самата прокуратура. Този орган може да бъде учреден единствено в Конституцията.

Инициатива "Правосъдие за всеки" внесе през декември месец 7 предложения за промени (виж на pravosadiezavseki.com), заедно с подписка от над 4000 валидни подписа по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт. 7-те предложения за промени в Конституцията бяха разгледани от двете парламентарни комисии и одобрени с пълно мнозинство от Обществения съвет към Комисията по взаимодействие с неправителствените организации. Сега трябва да бъдат разгледани в пленарна зала от всички народни представители.

Комисиите в НС дадоха "зелена светлина" на предложенията на "Правосъдие за всеки"

Предложенията на инициативата "Правосъдие за всеки", касаещи съдебната реформа, минаха през двете отговорни комисии в Народното събрани...

Ето защо призоваваме всеки, който иска независима от политическо влияние съдебна система, ефективна прокуратура и резултати в борбата с корупцията, да се присъедини към "Марш за правосъдие". Само заедно можем!

С уважение,

Екипът на "Правосъдие за всеки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com