"Оставка" посрещна официалните лица на церемонията пред паметника Левски

36676
"Оставка" посрещна официалните лица на церемонията пред паметника Левски
Снимка: БГНЕС

С викове "Оставка", "Долу ДПС" и "Нямате право да сте тук" започна церемонията по честването на 141 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Силните викове проехтяха от тълпата, която беше отделена с полицейски кордон и с барикади. Същевременно в 18:45 часа започва шествието на "Атака" по случай годишнината.

България почете 141 години от гибелта на Апостола на свободата

Градове от цяла България почетоха 141 години от гибелта на Васил Левски, Апостола на свободата. Кметът на Благоевград Атанас Камбитов ...

Премиерът Пламен Орешарски не дойде на честванията и прати само официално писмо, тъй като е на посещение в Баку.

Иначе към мястото на церемонията на паметника Левски се отправиха и университетските преподаватели с плакат „Университетските преподаватели призовават: Събудете се!”, предаде Агенция "Фокус". Преди това преподаватели от различни софийски университети се бяха събрали на стълбите при главния вход на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Те обясниха, че са се събрали днес, за да изразят несъгласието си, че дати като днешната, се използват по популистки начин от различни политически сили.

Много от тях са обезпокоени и от случващото се в Украйна, както и от липсата на реакция за тези събития от българска страна, като изразяват своята солидарност към украинските граждани. Преподавателите носят листа, на които пише: „Чиста и свята република - кое не разбрахте?”, „Чиста и свята република - не коалиция с Атака”.

В речта си на възпоменателната церемония президентът Росен Плевнелиев заяви, че все още не сме изградили своята чиста и свята република", предаде БГНЕС.

"Нека не позволяваме да ни отклонят от завета и от пътя, който Левски ни посочи - за свобода, равенство, демокрация и европейско развитие", каза държавният глава. Той посочи, че още не сме равни на другите европейски народи и все още не сме изградили своята чиста и свята република. "Имаме още много работа за вършене, нека никой не поставя под съмнение зададените от Апостола цел и посока и нека напред ни водят безсмъртните му думи: "Аз съм посветил себе си на отечеството – да му служа до смърт и да работя по народната воля", каза Росен Плевнелиев.

"Без да пести сили Апостолът не просто проповядваше, организираше и окуражаваше, но търсеше гласа на хората и вярваше в мъдростта и трезвия разум на обикновения човек. Готов винаги да чуе гласа на народа, Левски прокарваше пътеки в душите и сърцата на сънародниците ни. По тези пътеки след него тръгнаха хиляди патриоти, за да доведат делото му до успешен край. 141 години след мъченическата смърт на Васил Левски колцина от нас си дават ясна сметка, че и днес трябва да защитаваме неговото дело, да съхраним и да предадем на следващите поколения неговия идеал и завет за България", заяви президентът. "Днес е нашият ред. Свободата и достойнството на България зависят от нас, гражданите, от усилията ни да защитаваме по демократичен път правата си, да се борим за по-добър и справедлив живот и да изграждаме демокрация от европейски тип", добави той.

Повишени мерки за сигурност в столицата заради провокатори, готвещи евентуални безредици

На днешния ден, в който отбелязваме 141-годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски, в столицата има повишени мерки...

Апостолът ни учи, че успехът на едно дело винаги е в ръцете на народа. "Никому не се надявайте", говореше той и казваше още "Ако ние не сме способни сами да се освободим, то значи, че не сме достойни да имаме свобода". Левски, Ботев и плеядата български патриоти и възрожденци изковаха нашия национален идеал, който ни обединява и днес като вградиха в основите на свободната българска държавата заръката да намерим достойното си място в семейството на европейските народи и за чиста и свята република. Днес това е нашият национален идеал и посока и няма да се уморя да повтарям, че българските граждани, независима от религиозна и етническа принадлежност са способни да осъществят идеала на Левски, каза още държавният глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com