Освен по-скъпи винетки, идват и тол такси за превозните средства над 3,5 тона

7439
Освен по-скъпи винетки, идват и тол такси за превозните средства над 3,5 тона

Не увеличаваме винетките само защото не са увеличавани 8 години. Още консултантът по направата на винетките тогава е съветвал, че поскъпването е трябвало да бъде по 5 евро на година. Тогавашното ръководство на АПИ е решило да е 5 лева, но поради една или друга причина не се е случвало, обясни сегашният шеф на АПИ Лазар Лазаров.

На въпрос защо не са вдигнати винетките на тежките камиони повече, а не на леките автомобили, Лазаров отговори, защото имало европейска директива, която ограничава дневната винетка до 11 евро за тежките камиони. Имаме вече съдебно решение, за да се избегне тази винетка – това ще стане с въвеждането на тол такса. Процедурата за въвеждане на тол такса е възобновена, защото се подготвя единна европейска процедура за тол такси за тежкотоварения пътен трафик, поясни Лазаров. Тол таксата била два вида – при публично-частно партньорство за изграждането на инфраструктурата и за поддръжката на пътищата. Тол таксата, която се готви у нас, е за поддръжка. А с такса ще се облагат превозните средства над 3,5 тона, най-късно от 2018-та година, каза регионалният министър Лиляна Павлова пред bTV.

Официално: Винетката поскъпва до 97 лв.

Годишната винетка за леки автомобили през 2016 година ще струва 97 лв., реши правителството. Досега винетката струваше 67 лв., което о...

Сегашните пари от винетките не стигат за поддържане на пътната мрежа, категоричен беше той пред Нова телевизия. Парите реално отиват последни за третокласната пътна мрежа, а там хората са най-ощетени, макар най-малко да я ползват. Със сигурност трябва да защитим увеличението на цената на винетките с ремонти. Допълнителният брутен приход се очаква да е 73 млн. лева, по думите на Лазаров, който обаче изрази опасение, че може да намалее купуването на винетки и реално прогнозата е за 60 млн. лева приход. С увеличението 12-13 млн. лева отиват за отпечатване на винетки, а очакванията са за 60 млн. лева.

Лазар Лазаров даде и пример защо няма единно положение на нещата с винетката, както с "Гражданска отговорност". Причината била, че се прави всяка година нов дизайн, за да не се фалшифицирало. Това обаче удря по хората, които например си купуват винетка от юли до юли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com