От 1 юли 2024 г. се въвежда електронно правосъдие

1871
От 1 юли 2024 г. се въвежда електронно правосъдие
Снимка: БГНЕС

Министерството на правосъдието публикува за предварително обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), съобщиха от пресцентъра на ведомството, оглавявано до вторник сутрин от Надежда Йорданова.

Целта му е да се осигури възможност за безпроблемна работа в правораздавателната система в процеса на въвеждане на реално и пълноценно електронно правосъдие. Измененията в ЗСВ от своя страна рефлектират и върху уредбата на електронното правосъдие в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Божидар Божанов: Напълно е възможно да имаме електронно правосъдие до 2025 г.

Абсолютно постижим е срокът до 2025 г. в България да има напълно  електронно правосъдие, както е предвидено в Националната програм...

Предложените изменения и допълнения в нормативната уредба са мотивирани от необходимостта от законодателни промени в ЗСВ и процесуалните закони в частта за електронното правосъдие предвид съществуващите възможности чрез Единната информационна система на съдилищата, съответно чрез Единния портал за електронно правосъдие да бъдат извършвани от съда и страните предвидените в процесуалните закони изявления и процесуални действия. Предложенията в ЗСВ предвиждат преходен период за воденето на делата паралелно на хартиен носител и в електронна форма.

Разграничени са и три периода: до 1 юли 2021 г. всички образувани дотогава първоинстанционни дела на хартиен носител се приключват по досегашния ред на всички инстанции; от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2024 г. образуваните в този период първоинстанционни дела се водят в електронна форма и на хартиен носител, като е предвидено, че извършените в посочения период процесуални действия и изявления от участниците в съдебното производство и извършените процесуални действия и издадените актове от органите на съдебната власт в електронна форма или на хартиен носител са валидни; след 30 юни 2024 г образуваните след тази дата първоинстанционни дела се водят електронно.

Резултатите, които се очаква да се постигнат с предвидените нормативни промени, са осигуряване на възможност за продължаване на въвеждането на електронно правосъдие в аспекта на подобряване на дигитализацията (цифровизацията) в съдебната система при спазване на основните принципи на гражданското и наказателното правораздаване и при гарантиране на правата на страните в процеса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com