От МОСВ: И днес може да се обжалва решението за екологичната оценка на Пирин

2099
От МОСВ: И днес може да се обжалва решението за екологичната оценка на Пирин
Снимка: Pixabay

Планът за управление на Пирин се придвижва по една определена процедура, по която трябва да се движи приемането на един такъв акт. Съобразяваме се със сроковете. Процедурата е стартирала през 2014 г. на такъв етап, че след връщане за корекции, обществени обсъждания, нанесени корекции, през октомври на възложителя от МОСВ е изпратено писмо, че паркът не подлежи на преценка за необходимостта от извършване на екологична оценка. Такова искане за преценка е внесено на 20 януари. Нормативният срок е 30 дни, т.е. министерството е спазило срока за издаването на този акт. Това заяви заместник-министъра на околната среда Мариела Начева по скандала Национален план "Пирин".

По думите ѝ няма умисъл, просто това е срокът, който подлежи на обжалване. "Срокът за обжалване е тридневен и дори се удължава с един ден, т.е. това е днес", коментира Начева обвиненията, че нарочно МОСВ взема решението преди три почивни дни, за да не може да се обжалва пред съда.

Опитва ли служебното правителство да "продаде" Национален парк "Пирин"?

Националният празник 3 март и почивните дни около него бяха използвани от служебното правителство, за да пожертва Национален парк "Пири...

Припомняме, че за днес (6 март), от 18:00 часа, е планиран протест срещу решението на министър Ирина Костова за предварително изпълнение на новия план за управление на Национален парк "Пирин", но без екологична оценка. Според природозащитниците новият план разрешава строителни дейности на площ от 4000 хектара в защитената територия и сеч на гори за стопански нужди. Протестиращите настояват служебният кабинет да отмени решението на министър Костова. Освен в София, протест ще има и в Лондон, където хората се организират в социалните мрежи

Един от инициаторите на протеста заяви: „Сега действащият план все още в сила така, че природата и хората са защитени. Новият план предвижда отпадане на ограничения, които действат в момента. На обща площ от 8% от площта на парка се предвижда застрояване на сгради и спортни съоръжения. Когато се предвижда строителство, се изисква екологична оценка. Това въздействие трябва да бъде оценено. В рамките на общественото обсъждане имаше над 300 отрицателни становища и планът беше върнат с 27 страници забележки, като най-съществените от тях не бяха отразени. В момента се взима едно решение, което не е в интерес на хората.

Любомир Костадинов от WWF България каза, че: "Министърът дава празен чек на община Банско да построи писти и лифтове. Питайте зам.-министъра кога са внесени уведомленията. Екологичната оценка не е пожелателна, тя е задължителна щом се променя статутът."

Няма какво да бъде оценявано в този план, защото няма конкретика. Нито една територия в България, която е защитена, няма екологична оценка, беше тезата на експерт от МОСВ пред Нова телевизия. Петко Ковачев от „Зелените” обаче е категоричен, че с разширението на зоната за туризъм се отваря възможност за строителство на 3800 хектара. За два месеца свършваш някаква работа и след това никой не те гони, беше неговата теза.

Междувременно стана ясно, че тричленен съдебен състав на Софийския апелативен съд е потвърдил, че лицето на "За да остане природа в България" Тома Белев нелегитимно управлява Асоциацията на парковете в България (АПБ). Това е станало с решение на 1 март 2017 г., с което САС потвърждава решение на Софийския градски съд, който миналата година обяви за нелегитимно събранието на Асоциацията на парковете в България, проведено на 26 юли 2014 г.

WWF: Строежи и сеч заплашват парк "Пирин"

Международната природозащитна организация WWF започва световна кампания за опазване на Национален парк „Пирин“ като природ...

Две съдебни инстанции приемат, че свикването на Общо събрание на Асоциацията на парковете в България не е свикано по надлежния ред, което се отразява на законосъобразността на взетите от него решения. На практика това прави и нелегитимно решението, с което на Тома Белев е възложено да представлява АПБ.

Решението на Апелативния съд не е окончателно, то подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Асоциация на парковете в България е неправителствена организация, чиято цел е да обедини държавните природни и национални паркове. Под управлението на Тома Белев и след редица оспорвани пред съда решения на Общото събрание, членове на Асоциацията днес са и физически лица, като някои паркове напускат. За 2015 година, организацията има приходи от 150 000 лева, спрямо 180 000 лева за предходната година.

През 2015 година, Асоциация на парковете в България е получила дарение от 101 385 лева по проекта “За Балкана и хората”.

В момента Тома Белев е кандидат за народен представител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com