От МРРБ обясниха: Няма пари за първите две отсечки на "Хемус"

2543
От МРРБ обясниха: Няма пари за първите две отсечки на "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ прекрати с решение от днес процедурата за избор на изпълнител на строителството на лот 1 и на лот 2 на автомагистрала „Хемус“. Причината, която изтъкват, е невъзможност да бъде осигурено финансиране за изграждането им по линия на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020“ (ОПТТИ). Това съобщават от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Това става, след като днес премиерът Бойко Борисов нареди за незабавно прекратяване на процедурата за избор на изпълнители на строителството на първите два лота на „Хемус”. 

Български компании ще строят участък на "Хемус"

Български компании ще строят 59 км на магистрала "Хемус" от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч. Това става ясно от съобщение на мин...

Бюджетът на ОПТТИ по приоритетна ос 2: „Развитие на пътната инфраструктура по основната и разширената трансевропейска транспортна мрежа“ е в общ размер 673 млн. евро. Средствата са предвидени за изграждане на АМ „Струма“: Лот 3.1 от Благоевград до Крупник на стойност 83.5 млн. евро, на тунела при с. Железница – с индикативна стойност 120 млн. евро, на ЛОТ 3.2 – участъкът Крупник – Кресна, за който предстои решението за избор на трасе и неговото остойностяване, на ЛОТ 3.3 – от Кресна до Сандански – 128 млн. евро, както и за изпълнението на фаза 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път – 64 млн. евро.

Предварителните разчети сочат, че с реализирането на изброените проекти наличният ресурс по ос 2: „Развитие на пътната инфраструктура по основната и разширената трансевропейска транспортна мрежа“ на ОПТТИ ще бъде напълно изчерпан, обясняват от министерството на Лиляна Павлова.

Изборът на изпълнители за двата лот-а на "Хемус" предизвика скандал след като в медийни публикации се каза, че спечелилите са фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "ЛУКойл България" Валентин Златев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com