От въздухопровода на мините дълго време са се чували стонове (ВИДЕО)

2862
От въздухопровода на мините дълго време са се чували стонове (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Освобождение" Цветан Томчев ни среща с игумения Павла. В своя светски живот тя е била журналистка, но и сега сътрудничи на медиите по темата за репресиите на Държавна сигурност над българските свещеници.

Игумения Павла разказва, че още когато е работила активно като журналист се е интересувала от историята на българските православни манастири и по-специално от тези, разположени днес в Пернишка област. Така е попаднала и на историите за репресии над свещеници след идването на народната власт. Още: Дяволът отвори втори фронт (ВИДЕО)

„От дете знаех за тези неща, но те не се коментираха. По-активно се говореше след промените, когато започнаха да излизат факти, когато се откриха масови гробове, когато стана известно как непосредствено след 9-ти септември една група от около 200 човека, по-изявени перничани, са били набутани във въздухопровод на мините и как там дълго време са се чували стонове, защото имало недоубити хора. И се появиха свидетелства на хора, които разказваха как през нощите са идвали камионетки покрай радомирското село Върба и Червена могила, където беше построен после един гигантски завод (Завод за тежко машиностроене – б.р.) върху гробовете на мъчениците.“, разказва игумения Павла.

В момента тя е натоварена с отговорността да се грижи за манастир до Перник - Калкаският манастир, в който за последно калугери е имало през 1393 г. „Оттогава насетне хората просто го наричат манастир, а манастир в смисъла на молитвеност, на духовен живот не е имало.“ Манастирът е в такова състояние, че дори го няма в регистъра на Софийска митрополия.

Получавайки назначението си, игумения Павла научава за отец Павел, „удивителен човек, който е бил енорийски свещеник там и който е построил един великолепен, голям по размери храм, със средства от своята заплата и с помощта на дарители и с доброволен труд на хората. Преди да получа назначението си в този манастир, аз не знаех за този човек, защото той е оцелял от репресиите на комунистите.“ Още: Иво Инджев: Под руското имперско слънце няма нищо ново (ВИДЕО)

Повече за репресиите над отец Павел, който е събирал хората в храма си и ги е учил на добродетели, чужди на новодошлите на власт, за отец Страхил, помощник на горяните, довършил изграждането на храм-паметника „Св. Георги“ в Брезник, осъден от Народния съд и други ужасяващи факти можете да научите във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 май 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 19 май 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 20-26 май 2024 г.

Шофьорите да внимават на АМ "Тракия": Важно съобщение от АПИ

Знеполският епископ Арсений бе избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

Земетресение разлюля района на Сливница

Доматите и краставиците по борсите поевтиняват

Най-важното за деня, 18 май 2024 г.

Прогноза за времето - 19 май 2024 г. (неделя)

Служебният министър Евтим Милошев даде официален старт на туристическо Лято 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество