Иво Инджев: Под руското имперско слънце няма нищо ново (ВИДЕО)

5626
Иво Инджев: Под руското имперско слънце няма нищо ново (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

"Русия действа с подкупи, Русия пазарува цели партии и медии, и отделно пазарува политици" - описа "меката сила" на Кремъл публицистът Иво Инджев, гост в днешното издание на "Видимо и невидимо: Контрапропганда". В разговор с водещия Калин Манолов той изрази задоволството си, че след 20 години най-после държавата е започнала да обръща внимание на руските анклави в България.

Събеседникът даде пример със Санитарно-оздравителният комплекс (СОК) "Камчия", тъй като по стечение на обстоятелствата е бил свидетел на всички етапи от строежа му. Земята на природен резерват "Камчия" е била продадена незаконно и под пазарните цени на московското кметство от премиера Станишев, прокаран е водопровод за наша сметка за 9 милиона лева, а следващият премиер Бойко Борисов се прегръщал с Лужков и тикал залци в устата на момичетата при откриването на детския лагер там, спомни си публицистът. Той си е направил дори селфи на плажа на комплекса, на който имало надписи на руски, че е само за руски групи, което на практика забранява на българи да го посещават. В околните магазините продавачките носели табели на руски "Продавщица". Според Иво Инджев това е официализиран апартейд. Още: Как руски "свещеници" заграбиха най-старата българска църква в Унгария? (ВИДЕО)

"Под руското имперско слънце няма нищо ново", коментира събеседникът изгонването на свещениците от Руската църква - още един от руските шпионски центрове в България наред с посолството, СОК "Камчия", Руския културно-информационен център и Дома на Москва. А самата посланичка Митрофанова брутално се намесва във вътрешните ни работи, като казва за коя българска партия - най-рашистката, естествено, би гласувала.

Водещият и събеседникът му се съгласиха, че медиите имат най-голямо значение в хибридната война на Русия срещу България и западния свят, и че в тях се концентрират всички направени чрез "мека сила" - култура, политика и дипломация - пропагандни внушения. Това проличава и по омекването на първоначалните остри реакции срещу рашистката агресия в Украйна в сравнение с първите месеци на войната. "Някои хора, които тогава бяха канени по-малко в телевизионните студия заради проруските си позиции, малко по малко пак изпълзяха обратно", констатира Иво Инджев. Връщането към обичайната неутрална терминология, когато се говори за руската агресия в Украйна, е успех на руската "мека сила" в медиите. "Всичко си е дошло на местата отново" - коментира с огорчение гостът. Още: Проф. Михаил Станчев: Путин постигна точно обратното на това, което искаше (ВИДЕО)

Според Иво Инджев "мекото сирене на Франция печели много повече твърди поддръжници, отколкото твърдата сила на русия". Така той разчете създаден наскоро от Университета в Южна Калифорния "индекс на меката сила". Анализът на динамиката на този индекс показва, че когато големите западни държави се префокусират в политика, насочени навътре към страните им, това отслабва тяхната "мека сила" в полза на Кремъл. Но въпреки това никой не емигрира в Русия, нито гори от желание да посети родната си матушка, която толкова обича. "На българските рашисти и през ум не им минава да стъпят там, дори от синовна обич", иронизира събеседникът.

"Голяма част от влиянието на рашизма в България е свързано с разочарованието на част от българите от живота им - независимо от факта, че откакто е член на Европейския съюз, България е утроила брутния си вътрешен продукт. Те обвиняват за несгодите си статуквото, а статуквото на България по дефиниция е западно. Затова за тях Путин, който се бори срещу Запада, е закрилник, той е техният човек. Така стоят нещата в България". Още: Д-р Слава Янакиева: Митологичните сюжети на руската пропаганда (ВИДЕО)

Целият разговор на Калин Манолов с Иво Инджев можете да гледате тук:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 10 май 2024 г. (петък)

Трайчо Трайков се извинява за начина, по който се прави реорганизацията на движението край НДК

Харчим по-смело за дрехи и обувки, пестим от горива и техника

Най-важните новини за деня: 9 май 2024 г.

Агенцията по храните изтегля от пазара сокове и смутита на популярна марка

Димитър Главчев начело на поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Вмч. Георги Зограф"

Иван Панчев: Кремъл полага свръхусилия да повлияе на европейските избори (ВИДЕО)

Открийте тайните на маркетинга с обучението Coca-Cola Academy (Light) в SoftUni Digital

Пловдив е лидер по жилищни сгради, пуснати в експлоатация през първото тримесечие

Времето утре - 10 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com