Отложиха поправките за продажбата на земя на чужденци

1485
Отложиха поправките за продажбата на земя на чужденци
Снимка: БГНЕС

Законовите промени за свободна продажба на земеделска земя засега няма да се внасят в парламента.

За това са се разбрали парламентарните групи с изключение на тази на ДПС на среща по инициатива на "БСП за България". Това съобщи пред журналисти председателят на ПГ на левицата и на БСП Корнелия Нинова.

Отново протестираха заради ниските изкупни цени на земя за Северната тангента

Собственици на земи за втори път протестираха в София срещу ниските цени, на които имотите им се изкупуват, за да се построи на тях Сев...

Поправката, която допуска купуване на земеделска земя от чужденци, е предложена от министър Румен Порожанов във връзка със стартирала наказателна процедура от Европейската комисия срещу България за нарушаване на Договора за функциониране на Европейския съюз.

С изключение на ДПС другите парламентарни групи се обединихме тази поправка да не се внася сега до края на тази пленарна сесия и в рамките на два месеца да ангажираме и българските евродепутати от всички политически партии, за да поискаме в ЕК и в Брюксел разговори, на които да представим аргументите си и да поискаме възможните законови ограничения на свободната продажба на българска земеделска земя, каза Корнелия Нинова.

Вчера тя апелира с общи усилия политиците у нас и българските евродепутати да се противопоставят на изискването на ЕК.

Депутати и експерти ще обсъдят със земеделския министър в парламентарната земеделска комисия възможните законови ограничения върху свободната продажба на земеделска земя.

Конституционният съд реши: Мораториумът за продажбата на земя е противоконституционен

Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционно решението на парламента за налагане на мораториум върху придобива...

На срещата с президента, която поисках, ще поставим въпроса за институционално обединение около този въпрос - парламентът, президентът и Министерският съвет да имаме единна позиция в защита на българския национален интерес, заяви още лидерът на БСП.

От левицата се притесняват от спекулативни сделки за продажба на земеделска земя, без след това тя да бъде обработвана и от липсата на достатъчно контрол кой я купува.

Земеделската земя е национално богатство и е предназначена за производство, а тези поправки не дават гаранции, че тя ще бъде използвана за това, коментира Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че в други държави от ЕС като Унгария, Словакия, Литва също има ограничения за продажба на земеделска земя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com