Отменят честванията на Шипка за 3 март

35182
Отменят честванията на Шипка за 3 март
Снимка: iStock/Guliver

По препоръка на Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19 (коронавирус) планираният за 3 март официален ритуал за честване на 142 години от Освобождението на България на връх Шипка се отменя. Това съобщиха от областната администрация на Стара Загора.

Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на свободата, остава свободен. Въведените временни промени на движението в района също остават в сила.

Припомняме, че в мотивите си от Националният оперативен щаб за координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация (СЗО) спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19 отбелязват, че се наблюдава нова грипна вълна от вирус тип “Б“ в областите: Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София – област и др.

От Националния оперативен щаб за коронавирус предупреждават, че „струпването на големи групи хора на едно място съдзава предпоставки за епидемиологични рискове относно активиране на горепосочените инфекции“ и на базата на експертните становища препоръчват отмяна на планираните тържествени мероприятия на връх Шипка за 3 март.

Препоръката е адресирана до президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, областния управител на област Стара Загора Гергана Микова и кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Във връзка с препоръката на Националния оперативен щаб да бъдат отменени планираните тържествени мероприятия на връх Шипка по случай Националния празник на България - 3 март заради риск от усложняване на „епидемичната ситуация“, Прессекретариатът на президента информира, че от 11:00 часа на 3 март държавният глава Румен Радев ще поднесе цветя на връх Шипка и ще отправи приветствие по случай Националния празник на България.

По-рано 09:30 часа президентът Румен Радев ще присъства на молебена, който ще бъде отслужен в Шипченския манастир „Рождество Христово“ от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан.

Как България ще отбележи Националния си празник?

С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще отбележат 3 март. Основните празненства ще бъдат в столицата, а чествания ще има във всички градове в страната. 

Националният военноисторически музей (НВИМ) тази година ще остане затворен също по препоръка на Националния оперативен щаб, създаден във връзка с новия коронавирус COVID-19.

Чествания за 3 март ще се проведат в София, където на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествената заря проверка. Президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев е приеме почетния строй на представителните части на Българската армия в 18:30 ч.

Церемонията по издигане на Националното знаме на Република България ще започне в 11:00 часа пред паметника на Незнайния воин в столицата. 

В 12:00 часа ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

Официални церемонии ще има и на много места в страната.

Мерки за сигурност

Препоръчват отмяна на тържествата на Шипка заради коронавируса и грипа

Заради коронавируса, Националният оперативен щаб препоръчва да бъдат отменени всички тържествени мероприятия на връх Шипка по случай На...

Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за гарантиране на сигурността на жителите и на гостите на София.

Гражданите, които желаят да наблюдават церемонията пред Паметника на незнайния воин, ще имат достъп до събитието през контролно-пропускателни пунктове (КПП), организирани на ул. „Раковски“ и „Оборище“, при ул. „Париж“ и „Шипка“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“. 

За желаещите да наблюдават тържествената проверка-заря от 18:30 часа на пл. „Народно събрание“ ще бъде осигурен достъп през три контролно-пропускателни пункта – два от двете страни на пешеходните алеи на бул. „Цар Освободител“, в близост до изходите на подлеза при СУ „Свети Климент Охридски“ (кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и бул. „В. Левски“) и през един КПП на бул. „Цар Освободител“ (откъм хотел „Сенс“).

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана. Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани на събитията, поради невъзможност на място да бъде организирано съхраняването им. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

А всичко за коронавируса четете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com