Отводнителните помпени станции в района на Дунав не работят

12235
Отводнителните помпени станции в района на Дунав не работят
Снимка: БГНЕС

„При първия голям дъжд и при топенето на снеговете има реална опасност от преливане на реки и наводняване на земеделски земи и населени места. Отводнителните канали в дренажните системи в ." Това съобщи за „Преса" заместник-министърът на земеделието Бюрхан Абазов.

Той потвърди информацията, че отводнителните помпени станции в тези райони не работят. Част от тях са разграбени, а другите, които все пак са останали, не може да се включат, защото държавното дружество „Напоителни системи" няма пари да плати електричеството.

„Силно съм притеснен от състоянието на предпазната инфраструктура - дигите, защитните съоръжения и отводнителните помпени станции във вътрешните реки и при Дунав. Години наред не е инвестирано в поддръжката им и днес тези съоръжения са в окаяно състояние. В момента нямаме никаква готовност да посрещнем високите води на Дунав през май", каза още заместник-министър Абазов.

Преди две седмици депутатите промениха Закона за водите, с което хазната може да плаща на „Напоителни системи", за да пази от заливане населените места и земеделските площи. До този момент обаче промените не са публикувани в „Държавен вестник".

Междувременно работниците от „Напоителни системи" излязоха на протести, защото не са получавали заплатите си вече три месеца. Компанията е във финансов колапс. Дълговете й надхвърлят 24 млн. лева, а сметките й са блокирани.

 

Острови по Дунава се местят от румънски води в български и обратно

Островите по река Дунав се местят от румънски води в български и обратно, без обаче да променят статута си като територии, предаде БГ...

 

 

 

 

Екологична катастрофа застрашава Дунав

Екологична катастрофа заплашва река Дунав, след като сръбски танкер заседна в унгарския участък на реката. Танкерът "Патрик" е извър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com