Пак опасения, че "Гражданска отговорност" ще поскъпне отново

3081
Пак опасения, че "Гражданска отговорност" ще поскъпне отново
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Заради бонус-малус "Гражданска отговорност" най-вероятно отново ще поскъпне за всички. Това пише в. "Сега", на база думи на експерти в сферата на застраховането и пътната безопасност.

Според новия проект на Комисията за финансов надзор на системата бонус-малус, следващата година ще бъде базова за изчисляването на коефициента, с който през 2021 година застраховката ще поскъпва или ще поевтинява според поведението на пътя. При изрядните водачи полицата се предвижда да поевтинее с до 25 или 23%, докато тези с най-тежки нарушения на пътя ще бъдат наказвани с до 400% оскъпяване на застраховката.

"Бонус - малус": Няколко души карат една кола - какво става със застраховката им?

Личи си, че са избегнати едни смешни неща от предишния проект – очевидно е поработено. Така Красимир Георгиев от Асоциацията за к...

Преди това застрахователните компании ще трябва да обявят пред Гаранционния фонд своите базови тарифи, като всеки има свободата да формира свои цени. Експерти прогнозират, че застрахователите ще се възползват от предстоящата промяна, за да завишат за пореден път цената на задължителната застраховка. "Всички застрахователи ще обявят нови базови премии. Те вървят нагоре", посочи застрахователният експерт Цветанка Крумова. Тя вече коментира пред Нова телевизия през миналата седмица, че е редно да има ревизия на бонус-малус по-бързо, а не през 2024 година, както е по план.

"Преди година цената на "Грaждaнcкa oтгoвoрнocт" ce вдигнa изкуcтвeнo пoкрaй рaзширeния кръг нa роднините, които имат право на обезщетения при cмърт oт пътно-транспортно произшествие. Тoгaвa цeнaтa cкoчи двoйнo, a cлeд тoвa кръгът бeшe зaкoнoдaтeлнo cтecнeн oт първoнaчaлнo зaявeнoтo, нo цeнaтa нe пaднa", припомни Настимир Ананиев, експерт по пътна безопасност и бивш депутат от Реформаторския блок. "Поредно увеличение ще "изяде" бонуса на изрядните шофьори, които и без това може да получат не повече от 25% отстъпки, и то чак след 6-7 години", коментира Ананиев. В момента средната цена на застраховката се движи между 250 и 300 лв. в зависимост от населеното място. "Това ще убие идеята за бонус-малус, която е превенция", смята той. Според Ананиев, тъй като става дума за задължителна застраховка, КФН трябва да се намеси и да одитира по-задълбочено как се разходват събраните суми за "Гражданска отговорност".

Примерните водачи са много повече от нарушителите и застрахователят ще отиде на минус, ако бонусът е по-голям, коментираха тези дни от Асоциацията за квалификация на автомобилистите. 

Няма да има нови цени, застрахователните компании ще представят действащите си тарифи, увериха от Асоциацията на българските застрахователи. Проектът за бонус-малус изисква всеки застраховател да регистрира тарифата си в Гаранционния фонд, така че да не си позволява "корекции" в базовата цена, когато изчислява отстъпката или утежняването на полицата "Гражданска отговорност" за конкретния шофьор.

Предложението на КФН: И шофьорът, и собственикът на колата са в системата "бонус-малус"

Правилата за въвеждане на системата „Бонус- малус” при застраховката гражданска отговорност вече са готови и започва общест...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com