Панов: В институциите за борба с корупцията има аномалии

1483
Панов: В институциите за борба с корупцията има аномалии
Снимка: БГНЕС

Не само че не трябва да се създават нови структури за борба с корупцията, но и сегашните могат да бъдат намалени. Това мнение изрази председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пред "Дарик".

Думите му са по повод идеята за законодателни промени, чрез които да се създаде нов орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. Според Панов подобни институции се замислят като независими, но по правило идват на бял свят с аномалии, а разрояването им пречи на традиционните органи, като например прокуратурата, да си свършат работата.

Панов предлага Светла Димитрова за зам.-председател на ВКС

Председателят на ВКС Лозан Панов внесе в Съдийската колегия на ВСС предложение за назначаване на съдия Светла Димитрова за заместник на...

Досегашната свръхактивност на законодателния орган е насочена точно в тази посока чрез създаването на нови и нови институции, смята Панов. „По дефиниция според мен тези институции идват на бял свят с аномалии. Те се замислят като независими - какъвто всъщност е и настоящият модел на прокуратурата, - което след това според мен води създаването на автономни и неясни структури, които имат странен ефект върху цялата система“, отбеляза председателят на ВКС. Той попита какво пречи тези институции да бъдат и редуцирани, за да могат ортодоксалните – тези, които по конституция имат тези компетенции, да вършат своята работа.

Панов изброи и някои от съществуващите институции, които са компетентни в сферата на борбата с корупцията: прокуратурата, полицията, ДАНС, БОРКОР, Комисия към парламента, специална комисия към правителството, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, която макар и по различен начин, също има такива компетентности, Сметната палата, НАП.

„Според мен това, което липсва и ще го свържа отново с реформите, е воля това да се случи. И тъй като ние нямаме резултати в тази сфера – борбата с корупцията за разлика от други страни, единственото, което можем да предложим е нова законодателна промяна. Тя изисква време, конституиране, персонал, средства и чак след шест месеца, може би и повече, ще отчетем нещичко. Въпросът е защо тези институции, които са натоварени с тази отговорност, не работят и кой ще плати цената от създаването на нови и нови екзотични структури“, отбеляза председателят на ВКС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com