Папата с молитва за България и Италия

9295
Папата с молитва за България и Италия

В момент, когато Италия и България преживяват безсънни нощи заради сполетелите ги природни катаклизми, Папа Бенедикт XVI ще отправи обща молитва за здравето и благополучието на двата народа.

Българска делегация, начело с президента Росен Плевнелиев, пристигна на официално посещение във Ватикана за аудиенция при Папата, като по традиция за Деня на славянската писменост и българската култура Негово светейшество приема наши държавници и водената от тях делегация.

Премиерът привика БАН за трусовете

Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе днес работна среща с директора на Националния институт по геофизика, геодезия и географ...

Днес обаче ситуацията е по-различна. Двата народа споделят общи тревоги, след като в последните дни няколко силни труса удариха Италия и България.

Първо в ранните часове на неделя 6.1 до Рихтер нанесе множество поражения, рани стотици и уби шест души в северната част на Ботуша, а във вторник през нощта близък по силата си трус от 5.8 изкара по улиците населението на София и Перник.

Днес и в Италия и у нас притесненията продължават заради сравнително силните вторични трусове.

У нас ново земетресение бе усетено в 0:58 ч., като силата му бе 4,3 по скалата на Рихтер. По същото време в Италия два нови силни вторични труса разтърсиха североизточна част на страната. Те принудиха хората да се евакуират и нанесоха нови щети на сградите, засегнати от земетресението през уикенда.

Двата вторични труса са били регистрирани в полунощ, като първото е било 4,3 по скалата на Рихтер, а второто – 3,2 по Рихтер.

Митрополит Николай: Забравете за щетите. Важното е, че сме живи и здрави

Въпреки силните трусове трябва да благодарим на Бога, че пощади човеците. Това каза пред журналисти в Пловдив пловдивският митрополит...

"Страхът се завърна", коментира кметът на град Финале Емилия, който беше най-силно засегнат от земетресението в неделя, което причини смъртта на шестима души и остави хиляди души бездомни.

За сполуката и благословията на двата народа Бенедикт XVI ще отправи молитва към Бог и ще призове за смирение на човека пред природата.

Редактор: Иво Георгиев

Общо 333 вторични труса

Общо 333 вторични труса са регистрирани след земетресението от 22 май до 5.00 часа тази сутрин. Това каза в интервю за "Фокус" ръково...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com