Патриарх Неофит: Дълбок поклон пред героичното и славно родно войнство

1020
Патриарх Неофит: Дълбок поклон пред героичното и славно родно войнство
Снимка: БГНЕС

Традиционният ритуал по освещаване на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия бе проведен пред паметника на Незнайния воин в София от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, предаде БГНЕС.

"Една наситена с дълбок смисъл традиция от многовековното минало на българската държавност и християнската ни духовност, повелява на Великия Богоявленски водосвет да се извърши и освещаване на бойните знамена на родната ни армия. Тази традиция доукрасява за всички нас пресветлия църковен празник на откриването на тайната на Пресветата Троица, последван и от освещаването на водното естество, и е дълбоко съдържателна, защото представлява ясно осъзнат израз на нашето вътрешно духовно и народно единство – единство на Църква, народ и държава. Единство, което през вековете, а и в бъдните дни, е сигурен гарант за преуспяването ни като народ и общество, като духовност и култура, като верни и достойни наследници на истински славни и велики предци", каза в словото си патриарх Неофит.

"В тази традиция и днес ние виждаме въплътен завещания ни от всички тях идеал – идеала на свободна и независима България, духовно кърмена и подпомагана от своята автокефална Православна църква. Такъв е свещеният завет към нас на нашите предци и този завет ние сме призвани да следваме неотклонно не само поради повелите на нашата памет и нашия свещен дълг към тях и тяхното дело, но и заради идващите подир нас поколения", добави патриархът.

Нека поръсването с тази богоявленска вода бъде за здраве и още много успехи на непобедимото българско войнство, на всички онези сред нас, които са избрали и са се посветили на това жертвено служение, защото техният подвиг е изява на най-висшата и безкористна любов и подвиг, който е богоподражателен. Защото, както свидетелства Сам Господ Иисус Христос от страниците на светото Евангелие, „… никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели“ (Иоан 15:13).

"Дълбок поклон пред героичното и славно родно войнство, и вечна признателност към всички герои на българската свобода и независимост, отдавали и продължаващи да отдават живота си за своята Родина – майка България. Мирът и благодатта на нашия Господ и Спасител Иисус Христос да бъдат с всички нас! За много и благословени години", завърши словото си патриарх Неофит.

На водосвета присъстваха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Празнуваме Йордановден!

Йордановден е един от най-големите християнски празници в българския календар. На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в рек...

Държавният глава Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия, а под звуците на гвардейския духов оркестър положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.

След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6 януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата „За успех на народа”, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com