Пеевски първо отказал, но после се съгласил на охрана от НСО заради заплаха от убийство

4080
Пеевски първо отказал, но после се съгласил на охрана от НСО заради заплаха от убийство
Снимка: БГНЕС

Националната служба за охрана (НСО) вече охранява депутата от ДПС Делян Пеевски заради опит за убийство. Това потвърди главният секретар на МВР Георги Костов.

Пред медиите той заяви, че физическа охрана на народния представител е предоставена днес по член 23 от Закона за НСО след решение на комисията (с членове шефа на НСО, ДАНС и главния секретар на МВР, бел.ред.).

Сюлейман Гьокче: Няма вмешателство на Турция във вътрешните работи на България

Няма вмешателство на Турция във вътрешните работи на България. Категорично искам да заявя това, каза посланикът на Турция Сюлейман Гьок...

В петък, 19 февруари, е постъпила информация от разследващите, които работят по опита за убийство на Алексей Петров, че има готвен такъв срещу Делян Пеевски, обясни Костов.

Първоначално Пеевски е отказвал да получи охрана от НСО, но след разгори със следователите през уикенда се е съгласил. По думите на Георги Костов след "срещи и беседи" в събота и неделя "застрашеното лице" е приел застрашеността си и от днес НСО го охранява.

Според Закона за НСО охрана се осигурява на президента, председателя на парламента, министър-председателя и главния прокурор, като такава може да се осигури и при "конкретна застрашеност" на народни представители с решения на комисията.

Днес Георги Костов обясни, че подготовката за опита за убийство на Пеевски включва доста подробна информация за навиците, привичките и посещавани места от депутата, "които не са медийно огласявани в последно време".

Извършени са конкретни логистични действия, като подготвеното покушение по организация "поразително прилича", по думите на Костов, на опита за убийство на Златомир Иванов пред Съдебната палата и на убийството на Дмитрий Минев, или Димата Руснака, на бул. "Витоша".

Пеевски продава дела си в "Булгартабак"

В писмо, разпространено до медиите, депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че ще продаде дела си в "Булгартабак". Публикуваме пълния т...

Костов подчерта, че информацията за опита за убийство е дошла от човек, който има знанията, уменията и възможностите да извърши такова нещо, което прави информацията достоверна.

Покушението срещу Пеевски е подготвяно повече от два месеца, каза още главният секретар на МВР.

Георги Костов потвърди съща така, че Делян Пеевски е отказвал предоставянето на охрана от Националната служба и друг път. "Има предишни решения на комисията, които са били отказвани", каза той. От днес охраната му от НСО е факт, посочи още веднъж Костов. На въпрос защо депутатът е отказвал първоначално да бъде защитаван от НСО, главният секретар отговори: "Мотивът е подчертано личен. Важното е, че е отказвал".

На запитване защо сега се предоставя публично информацията за защитата на народния представител от ДПС Костов заяви: Бързаме да го разберете от нас, да не се интерпретира в една или друга посока освен изнесените данни. "Казах дори повече, отколкото е редно е необходимо", каза още главният секретар на МВР.    

Костов не поиска да изясни каква точна е охраната на Делян Пеевски. По думите му да се каже каква е охраната е все едно да се издаде помагало как да го нападнат.

Пеевски инициира законови промени, касаещи КТБ

ДПС е внесло промени в Закона за банковата несъстоятелност по инициатива на Делян Пеевски. На брифинг в парламента Йордан Цонев от ДПС ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com