Пенсионните дружества скочиха срещу идеята пенсиите да се съхраняват в Сребърния фонд

11342
Пенсионните дружества скочиха срещу идеята пенсиите да се съхраняват в Сребърния фонд
Снимка: БГНЕС

Идеята на финансовото ведомство индивидуалните пенсионни партиди да се съхраняват в Сребърния фонд разрушава сигурността на пенсионната система в България. Промените не гарантират в достатъчна степен правата и интересите на гражданите, а дори напротив - предлаганият избор между вноски само в НОИ или в НОИ и частни пенсионни фондове пряко ги ощетява и нарушава правата им.

На тази позиция остава Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), предаде БГНЕС.

Калфин изненадан, че НАП задържа пенсионни вноски

Останах изненадан, че вноски на граждани, които са избрали частен пенсионен фонд, остават в Националната агенция по приходите и все о...

БАДДПО бяха поканени на изслушване във временната комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове и прилагането на регулаторната рамка. Пред комисията председателят на асоциацията Никола Абаджиев отговори на предварително зададени въпроси.

Депутатите от комисията, оглавявана от Корнелия Нинова от БСП, са поискали да разберат позицията на БАДДПО по четири групи въпроси - какви са вижданията на пенсионните дружества за намаляване на размера на таксите, какви са проблемите и различията по отношение на изчисляването на доходността на средствата в частните фондове, какво смята БАДДПО за предложението вноските да се трупат в Сребърния фонд и нужно ли е разширяване на понятието "свързани лица".

БАДДПО счита, че с предложението за съхранение на средствата в Сребърния фонд, което идва от финансовото министерство, се разрушава сигурността на пенсионната система в България, посочи Абаджиев. Предложените промени не гарантират в достатъчна степен правата и интересите на гражданите, а предлаганият избор пряко ги ощетява и нарушава правата им, настояват от асоциацията. "С включването на възможността партидите да се прехвърлят се нарушава сигурността на пенсионната системата. Промяната не решава проблема с липсата на обособени индивидуални партиди", посочи той и бе категоричен, че това е нецелесъобразно с оглед общата европейска цел по отношение на сигурността на пенсиите.

Как Абаджиев коментира намаляването на таксите, доходността на частните фондове и законодателните промени за "свързаните лица" прочетете в Expert.bg.

Ще има забавяне на руските пенсии у нас

Руският пенсионен фонд предвижда забавяне при изплащането на руските пенсии у нас. От Националния осигурителен институт (НОИ) днес съо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com