Писмо-предупреждение: Законно се готви увеличена сеч на горите

1954
Писмо-предупреждение: Законно се готви увеличена сеч на горите
Снимка: БГНЕС

Изменението на Закона за горите дава възможност на местното население във всяко горско стопанство да добие от държавните или от общинските гори определено количество дървесина на фиксирани (ниски, непазарни) цени, което ще доведе до увеличаване на сечта в България през следващите години. Това пишат десетки общественици в отворено писмо до народните представители. Те призовават депутатите да отхвърлят готвените промени на предстоящото утре гласуване на изменението на Закона за горите.

Тази законова възможност е останала от годините след 1912 г., когато с цел да се подпомогне населението от новоприсъединените територии е позволено да се ползва дървесина от държавните гори по ниска тарифа, за да се избегнат гладът и нищетата по онова време. Тази възможност, с нарастване на благосъстоянието на населението, е ограничавана през годините и днес е придобила съвсем различен характер. Това не е помощ за социално слаби домакинства, но законът я позволява за всяко от 2,86 милиона домакинства у нас. Енергийните помощи за социално слабите вече минават по реда на Наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление, уточняват авторите на писмото.

Още: Повече дърва за огрев - вървят законови промени

Те уточняват, че помощта, която се оказва през дървесината за местното население, не се отнася само до дървата за огрев, а за всякаква дървесина, вкл. едра строителна. Така се и ползва от правоимащите. „Ние не искаме да влизаме в спора дали количеството за едно домакинство трябва да е 10 пространствени, 10 плътни или 15 плътни кубически метра дървесина, защото този ангажимент държавата не може да изпълни към всички свои граждани. И това е пределно ясно. Даже и при най-ниското количество от 10 пространствени куб. м. дървесина, на национално ниво размерът на законовия ангажимент достига до 17 милиона плътни кубически метра дървесина, което е два пъти и половина над целия дърводобив в България“, категорични са те.

„Обръщаме се към Вас, защото Конституцията Ви задължава да представлявате не само своите избиратели, а целия български народ. Обръщаме се към Вас с апел да не приемате предложените изменения на Закона за горите, които ще задълбочат дискриминацията между полските и горските общини в България, а вместо това да поставите системата на енергийни помощи на здрава основа. Нека помощта към социално слабите и енергийно бедни домакинства не преминава през Закона за горите, а през Наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление. Приемете определение за енергийна бедност и планирайте мерки за подобряване на енергийната ефективност, така че домовете да изискват по-малко енергийни ресурси за отопление. Така реално ще помогнете на тези домакинства и същевременно ще позволите на българската гора да изпълнява по-ефективно своите водозащитни и екологични функции“, призовават обществениците.

Още: Министърът на земеделието: 10 кубика дърва в Родопите са крайно недостатъчни за домакинство

„Българската гора действително изисква спешни законодателни промени, но те трябва да са насочени именно към подобряване на нейното състояние в контекста на климатичните промени и новите европейски политики за управление на горите, какъвто е предложеният от Европейската комисия Закон за възстановяване на природата“, категорични са авторите на писмото. Сред тях личат имената на писателя, спечелил престижната награда Букър, Георги Господинов, Андрей Ковачев от Сдружение Балкани, бившият екоминистър Борислав Сандов, политологът проф. Евгений Дайнов, Веселина Кавръкова от WWF България, филмовият режисьор Камен Калев, Никола Рахнев от Фондация “Гората.бг”, художникът проф. Николай Майсторов и други.

Припомняме, че въпросните промени вече бяха одобрени от Комисията по земеделието и храните на среднощното ѝ заседание в късните часове на 26 юли. Според автора на промените – ДПС, се цели да се облекчи бюрокрацията за хората, които използват дърва за огрев. От партията казват, че са се задействали заради молби от Родопите и като цяло високопланинските области, тъй като хората не можели да добиват достатъчно дървесина за нуждите им заради промени в Закона за горите. Това се дължало на по-продължителния зимен сезон, както и на липсата на друга алтернатива за отопление и по-ниската калоричност на дървесината в тези области.

Списъците за социално слаби и транспортирането на дърва - основни проблеми пред сектора

Според приетия законопроект домакинствата ще могат да заявят 10 плътни куб. метра дърва вместо 10 пространствени куб. метра. Още готава Благовест Белев (Продължаваме промяната – Демократична България) алармира, че това може да се окаже проблем и да се наложи да бъде преразгледано, тъй като в България има 2,8 млн. домакинства и ако всяко поиска 10 плътни куб. метра дървесина, това прави 28 млн. куб. метра, "а ние добиваме 7 млн. като цяло заедно с промишлеността".

Разрешиха до 15 кубика дърва на домакинство за зимата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!
Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Днес - 1 май 2024 г. - имен ден имат Еpмeнкo, Ермелина, Мая, Тамара. Честит имен ден! На този ден честваме Света Тамара. Тя била дъщеря на грузинския...