Плевнелиев може да сезира КС за референдума

7068
Плевнелиев може да сезира КС за референдума

Не изключвам възможността да сезирам Конституционния съд (КС) във връзка с референдума.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Пловдив.

Държавният глава обобщи резултатите от проведените консултации с парламентарно представените партии за това как точно да бъде формулиран въпросът на предстоящото през следващата година национално допитване, които приключиха днес.

"Не обявявам моето окончателно решение, но все пак в хода на консултациите останаха сериозни съмнения. И имаме различни позиции", заяви Плевнелиев.

"Някои казват, че имаме противоконституционност, други казват, че въпросът, който е зададен, е в синхрон със законите и Конституцията. Не получихме общо съгласие и не се обединихме около консенсус за въпроса - такъв, какъвто трябва да бъде", обобщи държавния глава.

"Съзнавам, че президентът е пазител на Конституцията, тя е и неговият началник. Аз съм се заклел в Конституцията и законите, и тяхното спазване. От тази гледна точка, осъзнавайки, че първият в демократичната история на България референдум, е изключително важен и не трябва да има никакви съмнения за това, че той ще бъде проведен по правилата и в синхрон с Конституцията и законите на страната, не е изключена възможността да сезирам Конституционния съд", каза още Росен Пленвелиев.

През следващите няколко дни президентската институция ще обмисли внимателно следващите си стъпки. "Не трябва да има и капчица съмнения в законността на първия референдум", подчерта неколкократно държавният глава.

Костов: Не подкрепяме импровизации за данъци

ДСБ няма да подкрепи никакви импровизации на тема вдигане на данъчна тежест, особено направени в последния момент и свързани с облага...

Редактор: Ивайло Кючуков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com