Плевнелиев наблегна на политиката на добросъседство на Балканите и реформи в региона

2252
Плевнелиев наблегна на политиката на добросъседство на Балканите и реформи в региона
Снимка: БГНЕС

Политиката на интеграция, свързана с добросъседство, се изплаща. Това каза президентът Росен Плевнелиев в рамките на десетата годишна среща на бизнеса с правителството на тема "България в глобалната несигурност". По време на речта си той наблегна на нуждата от съвместна работа в политически и икономически план на Балканите и в Югоизточна Европа.

Днес в Югоизточна Европа ние виждаме икономическо сътрудничество и политическо приятелство. Народи, които бяха от двете страни на Желязната завеса, сега си сътрудничат, заяви Росен Плевнелиев. Той даде редица примери за взаимодействие в региона, включително увеличения брой на румънски туристи в България от 300 000 преди пет години на милион и половина сега, както и 1,6-те милиона българи, които са посетили Гърция през миналата година.

Плевнелиев е осъществил 28 посещения в чужбина и над 120 международни срещи за 2015 г.

28 посещения в чужбина и над 120 международни срещи е провел държавният глава Росен Плевнелиев през 2015 година. Това съобщи Тихомир Ст...

Изпращаме една напрегната и динамична година, каза Плевнелиев, според който България е останала стабилна въпреки по-опасния свят, в който живеем. Той цитира данните на НСИ, които показват, че страната ни е постигнала 2,8% ръст на икономиката и 12% ръст на износа.

В речта си по време на форума Плевнелиев многократно обърна внимание на значението на регионалното сътрудничество за развитието на икономиката, увеличилия се експорт на България и междудържавното сътрудничество. "Интеграция, свързаност и добросъседство. Това са нашите принципи", повтори той.

Росен Плевнелиев обаче се фокусира и на проблемите както в България, така и в региона на Югоизточна Европа. Виждаме сблъсъкът на олигархичния модел и предприемачеството, каза държавният глава. По думите му са нужни неотложни реформи не само в България, но и в региона.

Според Плевнелиев за изграждането на социалноотговорна икономика съдебната реформа заема централно място. "Реформата в българското правораздаване трябва да се ускори", заяви той. Трябва да се постигне устойчив консенсус между гражданското общество и политиците, смята държавният глава. "Трябва в България да действаме устойчиво и да реформираме. Така трябва да действаме и в региона", каза още той.

Плевнелиев не счита съдебната реформа за достатъчно смела, мълчи за ДПС

Реформи и работа. Реформи, които да са съдържателни, дълбоки, които да помогнат, така че нашият обществен живот, нашата икономика наист...

Коментирайки политиката на Балканите и ролята на Турция, Росен Плевнелиев заяви, че Европа не трябва да допуска политики на Велики сили и сфери на влияние, защото това ще съсипе Балканите и ще ги дестабилизира. Той определи украинската криза като еманация на разрушаването на международния ред в Европа след Втората световна война, а Европейския съюз като уникален проект, който запазва мира в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com