Плевнелиев: Не се боря нито за заплата, нито за постове

1282
Плевнелиев: Не се боря нито за заплата, нито за постове
Снимка: БГНЕС

Надявам се след като съм първият български държавен глава, който с ясни аргументи отказа да се кандидатира за втори мандат веднага след първия, най-после всички да са разбрали, че не се боря нито за заплата, нито за постове и никога не съм го правил.

Това коментира президентът Росен Плевнелиев по повод спекулации, че българският държавен глава е сред вероятните приемници на вицепрезидента на ЕК Кристалина Георгиева, след обявеното от нея предстоящо оттегляне от поста.

Заместникът на Кристалина Георгиева в ЕС обиди Китай (ВИДЕО)

Готвеният за заместник на Кристалина Георгиева като еврокомисар, отговарящ за бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер се забърка в ...

„През последните няколко години показах на българския народ кой и съм какво мога. Не станах министър, а по-късно президент нито заради заплатата, нито заради властта. Влязох в българската политика, за да бъда полезен“, заяви държавният глава Росен Плевнелиев пред журналисти в Пловдив, където откри първата годишна конференция за производствени инвестиции „Doing Business in Bulgaria”.

„Ако мога да бъда полезен на България и на Обединена Европа по всеки смислен начин, ще го направя“, посочи президентът в отговор на журналистически въпрос.

Той коментира и проектобюджета за 2017 г., който вчера Министерски съвет одобри и внесе в парламента. Планираните в проекта на Закон за държавния бюджет за 2017 г. средства за отбрана отговарят на поетите ангажименти за достойното членство на България в НАТО и на очакванията за ускорена модернизация на Българската армия, каза Плевнелиев и определи предложените бюджетни параметри като „справедливи и разумни".

Президентът призова в рамките на предстоящите дебати по бюджета за отбрана народните представители да покажат, че отбраната и сигурността са стратегически приоритет и съответното финансиране ще бъде осигурено. „Правителството изпълнява взетото на КСНС решение средствата за отбрана да се увеличават. Заложеното в Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. се изпълнява. Средствата за отбрана през 2017 г. се предвижда да достигнат 1.6% от БВП. Това е значим и заслужен ръст“, коментира държавният глава.

Томислав Дочев се гордее от новия пост на Кристалина Георгиева

Не е провал това, че една българка заема висок пост в Световната банка. Това е персонален успех за г-жа Георгиева, но България може да ...

Президентът окуражи изпълнителната власт да гарантира откритост и публичност на обществения дебат във връзка с проекта за придобиване на многоцелеви изтребител. „Не бива да има никакво съмнение, че България е осигурила финансиране и ще закупи нов многоцелеви изтребител за нуждите на въоръжените сили. Нека това да се случи по достоен и коректен начин, така че да се гордеем с тази бъдеща инвестиция“, каза президентът Росен Плевнелиев.

Върховният главнокомандващ изрази надежда, че в рамките на дебатите по параметрите на Бюджет 2017 ще бъде обърнато внимание и на недостатъчното заплащане на военнослужещите в Българската армия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество