Пловдив ще преговаря за нов милионен заем

3600
Пловдив ще преговаря за нов милионен заем
Снимка: Божилова

Последната за годината сесия на Общинския съвет в Пловдив взе няколко важни решения в почивния съботен ден. Може би най-важното е одобрението на съветниците общината да преговаря с Европейската инвестиционна банка за кредитна линия до 120 млн. лв., но да реши каква точно да е сумата и за кои обекти след обществено обсъждане.

Стъпки към тази кредитна линия са направени още през 2016-та година, условията на заема са добри - лихва около 1%, седем години гратисен период и 18 години изплащане след това. При представянето на условията кметът Здравко Димитров каза, че ако мисли като бизнесмен, това е идеалният вариант за заем.

Община Пловдив обмисля тегленето на заем от 120 милиона лева за големите проекти в града

Община Пловдив е получила предложение от Европейската инвестиционна банка за кредитна линия в размер от 120 млн. лева за финансиране на...

Заместник-кметът Илия Кирчев изброи условията на предишни милионни заеми на общината и те видимо са по-неблагоприятни от този. Срещу заема се обявиха съветниците от Демократична България, ВМРО и БСП, но при гласуването стана ясно, че е даден карт бланш за преговори.

Друго важно решение, с което започна сесията в присъствието на около 50 фена на ФК "Локомотив" Пловдив, бе развалянето на концесията за стадион "Ботев" по взаимно съгласие на общината и концесионера Георги Самуилов. Първоначално преди години концесията бе дадена на Цветан Василев и той обеща да построи супер стадион, след като събори стария. След фалита на КТБ и след известен мъртъв период, концесията бе взета от Георги Самуилов, който прекрои проекта, но пак обещаваше да построи новото съоръжение.

Дори през май тази година той заедно с премиера Бойко Борисов рязаха ленти за старта на строежа, който си стои на една и съща кота от години. От днес вече посоката е друга, а феновете на вечния съперник на ФК "Ботев" негодуват, че новият стадион ще се строи с държавни пари и на практика ще бъде подарен на клуба, докато техният стадион на Лаута също има нужда от финансиране.

От години буренясва и най-големият и най-хубав за времето си стадион "Пловдив", за който не стигат средства. При излизане от залата, феновете на "Локо" подхвърляха на съветниците, че ще чуят пак за тях на улицата. Те негодуват и че ПФК "Ботев" не е плащал концесионно възнаграждение за годините от 2016 до 2019 включително.

Фенове на Ботев отново излязоха на протест (СНИМКИ)

С викове „Искаме си Колежа!“ стотици фенове на Ботев излязоха на пореден протест срещу липсата на развитие около строежа на...

Развалената днес концесия бе сключена през 2013 година за 35 години. С днешното решение държавата и община Пловдив имат, поне на теория, възможност да започнат процедурите по строителството на новия стадион на ФК "Ботев" още след Нова година, но на практика това едва ли ще стане преди лятото, тъй като нито в републиканския бюджет, нито в общинския са предвидени средства. 

Днешната общинска сесия се произнесе и за увеличаване на няколко местни данъка. Такса смет става от 1.5 на 1.8 промила върху данъчната оценка на имота, промяната се отнася само до гражданите, фирмените ставки остават непроменено. От 2.5 на 3% се увеличава данъкът върху придобиването на имоти, а туристическият данък расте с 20 стотинки на нощувка. Един от данъците все пак беше намален - по-малко ще плащат собствениците на най- новите коли с екологичен клас Евро 5 и Евро 6. 

Едно от любимите места за разходки и панорамни снимки на Пловдив - Небет тепе, ще се стопанисва от община Пловдив безсрочно, стана ясно още днес. Археологическият паметник на културата вече може да стане обект на проект за близо 10 млн. лв. по ОП "Региони в растеж" за културна инфраструктура. Става дума за безвъзмездна финансова помощ по линията "Развитие на туристически атракции". 

Протести пред недостроения стадион "Ботев" в Пловдив (СНИМКИ)

Думите "Жълто-черна радост" бяха употребили в заглавията си кажи-речи всички спортни медии в края на август тази година, когато лично п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Подготвят промени в Закона за пазарите

"На прав път към Шенген": Стоянов показа на германския вътрешен министър как пазим границите

Времето утре - 16 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com