X
 
 

Почитаме паметта на жертвите на Холокоста

1045 0
Почитаме паметта на жертвите на Холокоста
Снимка: Getty Images/Guliver
Международният ден за възпоменание на жертвите от Холокоста ще бъде отбелязан в Министерството на външните работи на 26 януари от 11:00 часа със специална програма във МВнР.

Старт на програмата ще даде заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от външно министерство.

ООН публикува секретни документи за Холокоста

Хиляди секретни документи на ООН за Холокоста ще бъдат публикувани тази седмица. Те са част от архива на Комисията на ООН за военни п...

Ще бъде представена изложбата "Отвъд дълга" - проект на Световния център за възпоменание на жертвите от Холокоста "Яд Вашем" и подготвена за показване в България от посолството на Израел и Държавния културен институт към министъра на външните работи. Експозицията разказва за делото на 36 дипломати от 21 държави, спасили стотици евреи от депортация в лагерите на смъртта. За тези свои действия "Яд Вашем" ги обявява за праведници на света и връчва специален медал, гравиран с надписа: От признателния народ на Израел: който спаси един живот, спасява цяла Вселена".

Специално участие в програмата на събитието ще има и посланикът на САЩ в София Ерик Рубин, който ще обяви имената на спечелилите стипендии "Благодарност към Скандинавия" на Българо-американската образователна комисия "Фулбрайт".

В рамките на програмата по отбелязване на Международния ден за възпоменание на жертвите от Холокоста ще бъде отбелязано началото на кампанията по отбелязване на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи. По този повод Председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" д-р Алек Оскар и писателят Виктор Барух ще връчат почетен знак и сертификат на Съюза на българските писатели и на Председателя на Висшия съдебен съвет Ралица Негенцова в рамките на кампанията на "Шалом" "75 години - незабравените лица на спасението".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители