"Поход за семейството": Насилниците вън от дома, но само ако има кой да се грижи за жертвите*

8546
"Поход за семейството": Насилниците вън от дома, но само ако има кой да се грижи за жертвите*
Снимка: iStock/Guliver

“Промяна на законодателството и въвеждане на задължително извеждане и ограничаване на насилника от дома, а не на насиленото дете или друг член на семейството, освен в случаите, когато няма кой друг да се погрижи за невинните членове на семейството". Това е едно от предложенията на Националната асоциация "Поход за семейството" за нова стратегия за развитие на семейството и детето в България.

Предложения в рамките на 14 страници и касаят спряната заради особено силни във Facebook протести Национална стратегия за детето. Обсъжданията по нея бяха спрени лично от премиера Бойко Борисов.

В мотивите към това предложение е написано следното: "Извеждането на насиления, а не на насилника е наложена грешна практика. Ако в едно семейство има насилник, то правилно е да се извежда и ограничава насилникът, а не невинният насилен, защото иначе останалите членове на семейството остават да живеят с насилника в същото семейство и са застрашени". В този дух се предлагат и наказания за социални, извели дете от дадено семейство, "без да са били налични съответните предпоставки, описани в закона".

* Г-н Ивайло Тинчев, едно от лицата на "Поход за семейството", поясни, че предложението за извеждане на насилника от дома всъщност означава следното: "Изключението касае невинния насилен, а не насилника т.е. при изведен насилник да се ограничи допълнително извеждане на друго лице, освен, когато няма кой да се грижи за него след извеждане на насилника. Например, 2 деца с баща, който пиянства и ги бие. След извеждане на насилника, децата няма как да не се настанят на друго място". А официалният текст на предложението беше изменен така: "Промяна на законодателството и въвеждане на задължително извеждане и ограничаване от дома на насилника, а не на насиленото дете или друг член на семейството. Лицата жертва на насилие не се извеждат, освен ако няма кой да се грижи за тях след извеждане на насилника".

Родители излизат на национален протест срещу Стратегията за детето

На втори юни родители излизат на протест-шествие срещу Националната стратегия за детето 2019-2030 г., предаде БГНЕС. Инициативата ще за...

Друго впечатляващо предложение касае сексуалното възпитание на децата – предложението е да не се научава за сексуалността в училище, а от родителите, които да вземат материали от личния лекар, за да могат да станат учители на тема секс.

В изрично прессъобщение от инициативата подчертават, че държавни служители и представители на неправителствени организации, поддръжници на проекта, са си позволили да квалифицират несъгласните с проекта родители като нечетящи, некомпетентни, злонамерени, подкупени и други подобни определения, а това е обидно и не създава условия за нормален диалог. Иначе на сайта на инициативата първото нещо, което е посочено като цел на Похода на семейството на 9 юни, е "да се застъпим за утвърждаване на семейството, основано на брачния съюз между един мъж и една жена, като основна градивна единица на всяко общество и най-добрата среда за отглеждането и развитието на децата", както и "да се противопоставим на опитите за посегателство върху българските деца, чрез въвеждането на джендър-образование, джендър и ЛГБТ политики в и/или извън образователната система, като посочим последствията от тях в други страни".

За семейството като цяло

Сред предложенията какви цели да има в новата стратегия, озаглавена "Национална стратегия за семействата и децата", на първо място е намаляване на ДДС за храните, лекарствата, книгите и учебниците. Освен това – по-ниски данъци за жилище и кола за семейства с 3 или повече деца, възможности за нисколихвени кредити за стартиране на бизнес, като тук няма изрично уточнение за кои точно домакинства това да е опция и се създава впечатление, че става въпрос за всички, електронна здравна карта, насърчаване на кърменето, достъп на бащата до новороденото веднага след раждането, създаване на регистър на бременностите и абортите. Предлага се и двойки с граждански брак по-лесно да осиновяват, отколкото такива без брак.

По отношение на образованието личат следните предложения - по-лесни условия за отваряне на частни детски градини и училища, като идеята е да има осигурени ваучери от държавата и да се доплаща само ако в съответното учебно заведение цените са по-високи.

Бисер Петков: Държавата няма да отнема деца при фалшиви сигнали

Напълно неоснователни са изразените в социалните мрежи притеснения на родителите, че държавните органи ще отнемат деца при фалшиви сигн...

Интересен момент в предложенията е да се върне оценката за поведение – нещо, което имаше по време на комунизма. Настоява се и за информирано съгласие от страна на родителите за всяка анкета, която НПО провежда в училище. Точно при това предложение е даден пример - за внесено предложение в този дух за изменение на закона от Борислав Цеков, основател и председател на Института за модерна политика. Цеков е един от членовете на Правния съвет на президента Румен Радев, беше и кандидат за депутат на БСП през 2014 година, като беше народен представител на НДСВ и зам.-председател на партията на Емил Кошлуков - "Новото време".

За децата конкретно

Доброволната приемна грижа да е пред платената, гласи първото предложение, но няма приложена статистика на опит колко релевантно е това т.е. ще има ли достатъчно доброволци. Освен това – да може по-лесно да осиновяват роднини на имащото нужда дете.

По отношение на образованието – да има часове по морал и етика още в предучилищна възраст, като всеки час да се говори или пише есе за обидите, лъжата, кражбата, завистта, бунта, но "съобразено с възрастта". Очакваният ефект е да се научат децата да разсъждават що е то добро и зло. Иска се и да се въведат тестове, подобни на PISA и SAT, да има метод за оценка колко голяма може да е една паралелка с ученици, за да не страда образованието им поради невъзможност да им се обърне достатъчно внимание.

Впечатление прави и искането възрастта „за сексуално съгласие“ да стане 16 години и да не може пълнолетен да има връзка с непълнолетен, ако разликата в годините им е повече от 3 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com