Пожарът в Рила се разрасна

6197
Пожарът в Рила се разрасна
Снимка: БГНЕС

Хеликоптери, военни, огнеборци и доброволци продължават да се борят с пожара над Рилския манастир. Огнената стихия се разрасна и обхвана около 150 декара, съобщи БГНЕС.

Два хеликоптера МИ-17 от авиобаза "Крумово" се включиха в потушаването на пожара малко след 7.30 часа тази сутрин. На мястото е пристигнал министърът на отбраната Николай Ненчев. Той заяви, че военните са "силно мотивирани и ще се справят с възложената им задача".

В потушаването на огъня участват 38 военнослужещи. Има готовност да бъдат включени още до 100 военни от формированието в Благоевград, а при необходимост - и формирования от вътрешността на страната. Министърът на отбраната работи в добро сътрудничество с главен комисар Николай Николов и информира периодично премиера Бойко Борисов за развитието на ситуацията

Хеликоптерите пълнят с вода от преливника на ВЕЦ "Рила" в едноименния град. Курсът отиване и връщане до мястото на пожара им отнема десетина минути.

Доброволци се качиха към 7.00 часа, за да ограничат разрастването на огнената стихия, която вече е на почти 500 метра от Додов връх. Към мястото на пожара се отправиха и огнеборци, като задачата им е да направят обход и да спрат огъня на билото. Теренът е изключително труден и е с наклон повече от 60 градуса при надморска височина от около 1900 метра. Ако пожарът не бъде овладян днес или утре, тяхната задача ще стане много сложна.

Правят се също така опити до дере в съседство с пожара да бъде изкопано нещо подобно на водоем, където да се събере вода, която с помпи да бъде прехвърлена за гасене на пожара.

Има три големи огнища на пожара. Първото възниква в четвъртък вечерта, второто пълзи към Додов връх, а третото е ниско надолу към река Друшлявица, която слиза точно до Рилската света обител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com