Полк. Вилис Цуров: Минаха годините на масови настъпления с жива сила, сега силата е в технологиите и логистиката (ВИДЕО)

1704
Полк. Вилис Цуров: Минаха годините на масови настъпления с жива сила, сега силата е в технологиите и логистиката (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и Невидимо

В днешното предаване "Видимо и невидимо: Изопачената история" Кънчо Кожухаров ни среща с полк. Вилис Цуров – председател на УС на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“.

„По информация от военните действия, които се водят на руско-украинския фронт и по резултатите, които се наблюдават, оставаме с впечатление, че истинското състояние на съветското въоръжение не е това, което реално самите руснаци биха искали да бъде и това се доказва в много от техните случаи: за точността на балистичните ракети, за точността на авиацията, за недостига на летци, който в последно време е явен.“, казва полк. Цуров за руското въоръжение, с което кремъл заплашваше света. „Техните нови самолети, които се смятаха за нещо авангардно в технологиите, не можаха да се докажат в тази война, а основно наблюдаваме как използва старите самолети, някои от тях ги има още в България. При техния реекспорт и експорт на техника напоследък се наблюдава едно изключително забавяне, тъй като производителните мощности на Русия едва ли биха могли да компенсират загубите не само във войната в Украйна, но и в световен мащаб. Дори много от по-старите технологиите започват да ги изнасят като ноу-хау в Индия и на други места, тъй като нямат възможност да ги произведат.“

Полк. Цуров разказва за учението „Щит-82“, което се е считало за най-голямото стратегическо учение на Варшавския договор. Всъщност самото учение е било един показ на три места в България – Шабла, Ново село и не далече от Шумен и е траело около ден и половина. На учението са представени кораби на въздушни възглавници, които уж нямат аналог в НАТО, с които демонстрират как пехотинците слизат на брега. Това ново оръжие се оказва нерентабилно и не се използва. Още: Иван Анчев: Лична смелост и политическа воля е разковничето за противодействие на заплахите от Русия (ВИДЕО)

„В тяхното оперативно изкуство (руското – бел.ред.) се наблюдава една тенденция към прекалено увековечаване и фетишизиране на използването на техниката и бойните средства.“, казва полк. Цуров като си припомня, че по време на учението през 1982 г. са използвани картечно-артилерийски батальони (КАБ) - вкопани и бетонирани танкове от Втората световна война и картечни гнезда. „Това, което ми правеше впечатление и се използва и сега в Украйна, тези КАБ-ове бяха въоръжени с разнотипни въоръжения, разнотипни калибри и по картата бяха много добре разположени, но като обслужване и логистика бяха почти празни, тъй като много от тия боеприпаси липсваха.“ Полк. Цуров си припомня и че във всички командни пунктове по време на „Щит-82“ е имало по един транзистор VEF и са си сверявали часовниците на база на програма „Хоризонт“ в 12:00 часа̀.

Полк. Цуров разказва, че в разговор с бивш негов колега, който е работил към организацията за контрол на химическото оръжие в русия, той му е споделил, че в Сибир има два района, в които се съхранява ядрено оръжие. Когато е бил на инспекция на тези съоръжения, неговата група е допусната само до единия район. „Когато се опитахме да влезем във вътрешната ограда, ние бяхме допуснати до вратата. Вратата, според мен, не беше отваряна поне от година и нещо, а пътеката, която водеше към силозите беше обрасла не с храсти, а с малки дръвчета. Това ме води на мисълта, че тези съоръжени не се поддържат, както е необходимо и както са указанията, и са отдавна занемарени меко казано. За това говори и фактът, че когато руските войски нападнаха от Беларус Украйна и стигнаха до Чернобил, първата им работа беше да „евакуират“, т.е. да пленят и изпратят в Москва 180 ядрени специалисти. Най-вероятно във връзка с проверки на подобни съоръжения.“ Още: Инж. Александър Тацов: Русия залага на война на изтощение с много жертви (ВИДЕО)

„Много може да се говори за нашата армия, но изводът е един, че не голямата армия прави силата и способностите, а способностите и силата се правят от малките модерни, гъвкави, добре оборудвани армии. Това доказват съвременните условия.“, категоричен е полк. Цуров.

Целият разговор на Кънчо Кожухаров и полк. Вилис Цуров можете да гледате във видеото: 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Трайчо Трайков се извинява за начина, по който се прави реорганизацията на движението край НДК

Харчим по-смело за дрехи и обувки, пестим от горива и техника

Най-важните новини за деня: 9 май 2024 г.

Агенцията по храните изтегля от пазара сокове и смутита на популярна марка

Димитър Главчев начело на поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Вмч. Георги Зограф"

Иван Панчев: Кремъл полага свръхусилия да повлияе на европейските избори (ВИДЕО)

Открийте тайните на маркетинга с обучението Coca-Cola Academy (Light) в SoftUni Digital

Пловдив е лидер по жилищни сгради, пуснати в експлоатация през първото тримесечие

Времето утре - 10 май 2024 г.

Скритата власт, за която никой не гласува

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com