Половината българи не се плашат от войната на Путин и харесват руска телевизия

6666
Половината българи не се плашат от войната на Путин и харесват руска телевизия
Снимка: Getty Images

Едва 56% от българите приемат войната на руския диктатор Владимир Путин в Украйна като заплаха за националната сигурност на страната ни. Това число е много по-ниско от средното за Европейския съюз – 78%, показва проучване на „Евробарометър“, проведено между 23 октомври и 17 ноември 2023 г.

Още: "Предавате родината": Московският университет затри специалността хибридна война, пропагандистите полудяха

Българинът вярва повече на ЕС, отколкото на националните институции

Любопитно е, че общоевропейската нагласа към ЕС е по-лоша спрямо българската към блока – 44% срещу 51%. Българите явно вярват много по-малко обаче на националните си институции. Парламентът се ползва едва с 21% доверие, а правителството – с 24 на сто.

Три четвърти от сънародниците ни считат, че ЕС има достатъчно власт и средства, за да защити интересите на Европа на международната икономическа сцена.

Още: Българите най-малко подкрепят Украйна в ЕС, 40% харесват руските медии

Българинът вярва повече в медиите от средния европеец

Интересен елемент от проучването са данните за доверието в медиите във времена на засилена пропаганда, най-вече от страна на агресора във войната в Украйна – Русия, и в контекста на политически повлияна информация навсякъде по света. Числата сочат, че българите гледат доста повече телевизия от средния европеец и имат по-голямо доверие в медиите от него – 44% спрямо 39% за ЕС. В предишното изследване на „Евробарометър“ от пролетта на тази година делът за България беше с 5 процентни пункта по-нисък.

Още: Евробарометър: Ценим членството ни в ЕС, но нямаме интерес към евроизборите

С най-високо доверие в медиите са във Финландия, Португалия и Швеция. Най-ниско е в Гърция – само 20 на сто. Във Великобритания, която вече е извън ЕС, доверието в медиите е само 18%.

Делът на българите, които смятат, че получават неповлияна от политически или търговски (за търговските медии) и/или плуралистична информация, е по-малък от средната стойност за Европейския съюз. Все още тези, които потвърждават, че често се сблъскват с новини, изопачаващи действителността (или направо неверни "новини"), са повече от онези, които твърдят, че не им се случва.

Повечето българи явно искат руска телевизия в ЕС

Повечето българи са несъгласни със забраната за излъчване на руски държавни медии (пропагандни) като „Спутник“ и Russia Today в Европейския съюз. 45% от респондентите у нас не са съгласни със санкцията, а само 39% подкрепят тази мярка. За ЕС числата са съответно 25% и 66%. 16 на сто от сънародниците ни нямат мнение по темата.

Още: Тагарев: Русия манипулира българското общество, за да постигне своите геополитически цели

Само 13 на сто от българите са твърди поддръжници на мярката (34% за ЕС). В Кипър, Гърция и Словения ситуацията е подобна.

Българинът гледа и повече телевизия спрямо средния европеец – 42% казват, че основен източник на новини по европейски политически въпроси е телевизията чрез нейните политематични канали (32% за ЕС). Само 1% са отговорили с вестници, а 2 на сто – с радио. 8 на сто от българите се информират първо от уебсайтове – при 17% за ЕС.

Снимка: iStock

Българите вярват повече на социалните мрежи

По-голяма е зависимостта на българите и от социалните мрежи – 13% от тях откриват нужната информация най-напред по тези канали. 10 на сто е средният дял за ЕС – с три процентни пункта по-нисък.

Още: Изследване: Предпочитаме НАТО и ЕС пред съюз с Русия и Беларус (ГРАФИКИ)

Над една трета от сънародниците ни са съгласни, че онлайн социалните мрежи са съвременен начин за информиране за политическите събития. В ЕС този процент е 25. 44% от респондентите у нас казват, че като цяло не трябва да се вярва на информацията от социалните медии. На другия полюс са 36%. В ЕС 60% от гражданите твърдят, че не може да се вярва на новини от социалните мрежи.

Българите смятат като цяло, че могат лесно да разпознават дезинформацията – 52% са отговорили по този начин, а 35% казват, че им е трудно. В ЕС процентите са съответно 60% и 35%.

Почти половината от българите – 49%, не вярват, че националните медии са независими от политически или търговски натиск. Същият е процентът в ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com