Помаците против честването на Балканската война, разединявала

28289
Помаците против честването на Балканската война, разединявала

„Изтрийте от съзнанието си наслоените лъжи за нас и нека да живеем братски в името на държавата и обществото". Това призоваха учредителите на Европейски институт „Помак" на първата си официална пресконференция, но се обявиха против честването на 100-годишнината от Балканската война, което разединявало, предаде БЛИЦ.
Новоучредената организация твърди, че има за цел да работи за съхраняването на идентичността, както и на културните и духовни традиции и същности на помашката общност в рамките на страната.

Помаците се обявиха против предстоящото честване на Балканската война, защото според тях това води до разделение, при това - стимулирано с държавни средства.

„След толкова години политическо преследване, ние прощаваме, но при условие, че заедно с нас извървите пътя към обединението и мирното съжителство", обърнаха се към всички българи представителите на помаците.

Председателят на института Ефрем Моллов обяви, че помаците в страната ни нямат еднозначен произход, тъй като има родове както от тракийски, така и от арабски, прабългарски и дори арнаутски корен. От Института поддържат твърдението, че помаците не са нито тюрки, но и не се причисляват към християнската общност. Те са самоопределят като мюсюлмани, които изповядват т.нар. „умерен ислям".

100 години от Балканската война

Днес се навършват 100 години от деня, в който за България започва първата Балканска война /1912-1913 г./ – героична епопея за о...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com