Помощи за целеви групи ще има, министрите по ресори трябва да кажат откъде ще дойдат парите

3799
Помощи за целеви групи ще има, министрите по ресори трябва да кажат откъде ще дойдат парите

Няма как на всички целеви групи да се помогне равностойно и затова е много важно и много деликатно да преценим кой има нужда в конкретния момент от по-голяма помощ. В рамките на бюджетния резерв трябва да решим кои са целевите групи, които отговарят на това условие, каза вицепремиерът, социален министър и председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) Деяна Костадинова.

Най-правилният начин е да подкрепим групите чрез заетост. Срещу тази инвестиция от една страна обществото получава продукт, а от друга тези хора остават на пазара на труда, уточни Костадинова. В тази насока за програми за заетост ще бъдат отделени 36 млн. лева.

Има обаче и други групи от хора, към които този подход не може да се приложи. Първата група за подпомагане са безработните, втората са хората, които не успяха да бъдат енергийно подпомогнати - тази група е много широка, в нея влизат и майки с деца, и пенсионери, но поради малко надхвърляне, например от 2 лева, на праговете за енергийно подпомагане, те не успяха да получат пари, заяви Костадинова. Тя подчерта, че ще бъде сложена административна граница за надхвърляне на дохода от около 10 лева.

Социалният министър съобщи и че около 36 000 души ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ от втората целева група. В началото на следващата седмица ще имаме пълна яснота колко пари ще бъдат заделени за този пакет от мерки. Аз ще предложа утре и на НСТС натоварен график на заседания – следващата седмица да започне работа работна група, която да разгледа предложенията на МТСП, на синдикатите и работодателите, ще предложа и през април да имаме заседание на НСТС, обясни Костадинова пред bTV. Тя заяви, че другата целева група, която ще бъде подпомогната, са семействата, които имат деца с увреждания.

"Колкото и да ги подпомага държавата, отглеждането на едно дете с увреждания е изключително трудно. Това е група, която безспорно трябва да бъде подкрепена еднократно. За дългосрочно подпомагане ще предложим да се увеличат индивидуалните коефициенти, по които се изчислява достъпът до енергийни помощи", допълни Деяна Костадинова.

По отношение на пенсиите тя каза, че с увеличението на пенсиите от 1 април част от пенсионерите, които досега са получавали енергийни помощи и ако се оставят разпоредбите както са сега, ще бъдат ощетени, тъй като ще излязат извън праговете. Костадинова е категорична, че това ще бъде променено, пише БГНЕС.

"Можем да говорим при целевите групи само за еднократни помощи. Сумата зависи от разполагаемия ресурс. Сумите ще бъдат от порядъка на тези, които се дават за енергийни помощи, може и по-малко от 65 лева, може и повече от 65 лева. Най-вероятно тези помощи ще бъдат изплатени през април. За увеличение на пенсиите извън това, което е разписано в бюджета, не бихме могли да говорим", коментира социалният министър.

За евентуална еднократна добавка за всички пенсионери, Костадинова призна, че такива добавки не са включени в първия пакет от мерки, които предлагат. "Ако в последващ момент се окаже, че има друг разполагаем ресурс, то бихме могли да се ориентираме и в тази група. Това, с което правителството стартира е една безкрайна откровеност с какво разполагаме и какво можем да разпределим. Чуха се предложения, че би могъл да се разпредели ресурсът за инвестиции на държавата към социални помощи. Ако ние посегнем към инвестициите, това води до фалит на фирми, бизнесът няма да е съгласен с това, ще доведе и до загуба на работни места. И никога не е обсъждано в служебното правителство да се тегли заем, за да го дадем за пенсии. Това е твърде рисков ход, а той не е и възможен чисто законодателно", подчерта Костадинова.

За евентуално повишаване на минималната работна заплата (МРЗ) социалният министър каза, че проблемът не е толкова в размера на МРЗ. "Тя беше увеличена съвсем наскоро. Проблемът е МРЗ да бъде поставена на принципна основа, да се изработи механизъм, по който да се увеличава МРЗ. Повишение на МРЗ се иска от синдикатите и аз съм длъжна да го поставя на разглеждане, но сме длъжни да чуем и работодателите. Реално бюджетът може да се изпълни във вида в който е приет, това е предизвикателство, но е възможно да бъде изпълнен", уточни Костадинова.

Откъде ще се вземат резервите за еднократните помощи - Костадинова отговори, че всеки от министрите има за задача да представи визията си по въпроса в рамките на неговия ресор. "Надявам се до следващия Министерски съвет да имаме абсолютна яснота откъде ще се вземат парите", завърши Костадинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com