Пореден сигнал за незаконна постройка в Синеморец

3576
Пореден сигнал за незаконна постройка в Синеморец
Снимка: Нели Дончева, Асоциация на парковете в България

Асоциация на парковете в България подаде сигнали до община Царево, РДНСК Бургас и РИОСВ Бургас във връзка с поредната незаконна постройка, изникнала в границите на Природен парк Странджа, местността "Поляните" в с. Синеморец. Това се казва в съобщение на асоциацията. Ето още какво пише в него:

"Според анализа, направен от природозащитната организация, започналият строеж е незаконен, тъй като противоречи на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Строежът нарушава ЗУЧК, защото се провежда извън разрешения период за строителство в Синеморец, определен със заповед на кмета на община Царево от 14.04.2020 г.

Кметът на Царево не вижда проблем с новите строежи на Арапя и Синеморец

Има разрешение за строеж и той не касае този обект. Същият е и случаят със Синеморец – че се случва нещо незаконно, няма такова н...

В препис-извлечение от заседание на общинския съвет от 28.05.2020 г. става ясно, че във връзка с извънредната ситуация с COVID 19 срокът за строителство се удължава до 15.06.2020 г. Такова изменение (§ 42 от ЗИД за Закона за здравето) наистина е прието, но то важи единствено за курорти от национално значение, какъвто Синеморец не е! Бъдещата сграда надвишава ограниченията за параметрите в "Зона А", определени в закона. В областта, в която се строи, има забрана за строителство и поради липса на действащ Общ устройствен план на община Царево - новият Общ устройствен план е върнат за преработка, а предишният е спрян със заповеди на Министерството на околната среда и водите и на Министерство на регионалното развитие и благоустройство. Това е поредният опит да се заобиколи закона и да се разреши строителство чрез издаване на подробен устройствен план (ПУП) за конкретния имот, без да се спази предвиденото в териториално-устройствения план (ТУП) на община Царево от 1998 г., който е в сила към днешна дата. 

От друга страна, постройката е в нарушение и на Закона за биологичното разнообразие, тъй като имотът попада в две защитени зони по Натура 2000, а в решението на РИОСВ е посочено, че се уврежда приоритетно природно местообитание, което не е допустимо за вила, къща или хотел. Макар че решението на РИОСВ съгласува строителството, в него също се определя забрана за извършване на строителни дейности в гнездовия сезон на птиците от март до август. В допълнение, се погазва и заповедта за обявяване на природен парк Странджа, според която не се позволява застрояване на земеделските имоти в границите на парка. От Асоциацията на парковете в България настояват за незабавна реакция и проверка на случая от институциите и прекратяване извършването на всякакви строителни дейности в района на Синеморец в периода март – октомври месец.

Междувременно, в Бургас ще се проведе граждански протест във връзка с продължаващото застрояване на Българското Черноморие. Протестът е под надслов „МореБЕЗбетон! Срещу строежа на Алепу и За Черноморие БЕЗ бетон“ и ще се състои на 12 юни, от 18:45 часа в Бургас, пред сградата на Регионалната дирекция за национален строителен контрол, която според гражданите е пряко отговорна както за строежа на Алепу, така и за повечето останали бетонни градежи по Черноморието. Инициативата е подкрепена и от Коалиция "За да остане природа в България", Сдружение "Да запазим Корал" и Гражданска група "Бетономорие".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com