Пострадали от ЧСИ отправиха 14 въпроса към институциите

10527
Пострадали от ЧСИ отправиха 14 въпроса към институциите
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Серия въпроси, касаещи заповедното производство, отправят от сдружението на пострадалите от частни съдебни изпълнители (ЧСИ) "Солидарност“ към министъра на правосъдието, Народното събрание, Европейския парламент и Европейската комисия и от понеделник започват да търсят отговори по реда на Закона за достъп до обществена информация.

"По част от въпросите правосъдният министър трябва или да ни отговори писмено, или устно - в парламентарната антикорупционна комисия идната седмица", каза пред  Actualno.com Ивайло Илиев от ръководството на сдружението и отбеляза, че въпросите към министъра вече са изпратени на председателя на комисията Борис Ячев. 

Има противоречие между ГПК и наредбата, която са издали от Министерството на правосъдието, изтъкна още Ивайло Илиев: "В самия закон пише, че заявленията се разглеждат в разпоредително заседание и липсва думичката "закрито", т. е. смислово се разбира - в открито. Трябва правосъдният министър да се появи и да обясни защо са направили образците-документи за издаване на заповеди за изпълнение да бъдат гледани при закрити врати".

"Истината за заповедното производство в България е ужасяваща и тя е, че всички заповеди, издавани до момента, са нищожни, тъй като са гледани в закрити съдебни заседания", категоричен е Ивайло Илиев. В ГПК пише, че молбата за издаване на изпълнителен лист се разглежда в закрито съдебно заседание, но иначе нормално производство по издаване на заповед за изпълнение, би трябвало да се гледа в открито съдебно заседание, подчерта той.

"Всички 3 милиона дела, които са гледани до момента, са разглеждани само от съдиите, без да е имало дори съдебен секретар", изтъкна Илиев и твърди, че не са изготвяни протоколи от закритите съдебни заседания и не са издавани определения или разпореждания, уважаващи заявленията.

"Когато съдът не уважи заявлението, издава разпореждане за отказ, който заявителят има право да обжалва в 7-дневен срок", посочи още той, цитирайки законовите разпоредби и подчерта, че при заповедното производство у нас принципът за равенство на страните в процеса се нарушава. "По тази причина вече започваме да водим дела срещу банкери, лихвари, монополисти, топлофикации и пр., заради това, че съдът е уважил само твърденията на едната страна, не е дал право на другата страна да изнесе пред съда истината", добави Илиев.

ЕК и ЕП да дойдат незабавно с мисия в България, настояват пострадали от ЧСИ

Ще поискаме Европейската комисия (ЕК) и европейските депутати да изпратят незабавно мисия в България, която да провери какво се случва ...

"Всяка страна има право да бъде изслушана от съда", цитира той ГПК и изрази недоумение: "Когато научаваш чак от частен съдебен изпълнител, че е минало дело срещу теб, как ще можеш да се защитиш?"

"Заповедните производства при нас, в България, са бързите производства при закрити врати. Провеждани са без присъствието на страните на делата, сиреч съдът е издавал заповеди за изпълнение, изпълнителни листове, без да е дал възможност на тези, които са набедени за длъжници да си признаят дълга, размера и договора, въз основа на който са съдени", поясни Илиев и припомни, че от сдружението са сезирали европейските институции.

"Заради нас - сдружението на пострадалите от ЧСИ "Солидарност", в България пристигна мисия на Европейската комисия по петициите, пристигнаха 7 европейски депутати и февруари месец изслушаха 27 петиции, изпратени до Европейския парламент за всичко свързано със заповедните производства и другите дела в съда при нас", отбеляза Илиев. Според него, заключителният доклад ще бъде готов до към 10 ноември. "Той ще бъде унищожителен по отношение на България", убеден е Ивайло Илиев.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com