Повече деца, по-ниски данъци

10611
Повече деца, по-ниски данъци

Колкото повече деца има едно семейство, толкова по-ниски данъци ще плаща. Тази формула обмислят да въведат от социалното министерство чрез семейно подоходно облагане, съобщава в. “Монитор”. Това означава, че размерът на задълженията към държавата ще зависи от доходите на домакинството и броя на децата. “Мисля, че е редно и възможно да има подоходно семейно облагане. С Министерството на финансите и с НАП работим по тази система”, заяви вчера министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Ако предложението бъде прието, доходът на родителите ще се дели на броя членовете на семейството. В случай че не надвишава определена сума, няма да се облага с данък общ доход. Ако обаче на калпак се падат повече пари, може да се облага само частта, която надвишава тавана. С въвеждането на подоходното облагане кабинетът ще удовлетвори едно от исканията на протестиращите майки.

Жените социалистки подкрепят протеста на майките

Обединението на жените социалистки в БСП подкрепя общонационалния протест на майките и застава зад техните справедливи искания, съобщ...

Увеличение на детските надбавки обаче няма да има. „На този етап икономиката е на такова ниво и имаме такъв БВП, че не можем да осигурим повече средства”, обясни Младенов. Той допълни, че половината от бюджета на социалното министерство, т.е. 500 млн. лв., се изразходват за детски надбавки. 80% от българските деца получават по 35 лв. месечно. Родителите поискаха още майчинските да се обвържат с минималната заплата. Младенов обаче обясни, че това обезщетение никога не е имало връзка с най-ниското заплащане.

Почти невъзможно било да има ръст на обезщетението за отглеждане на дете до 2 г. от 240 лв. на 310 лв. Според министъра трябва да се преразгледат осигурителните вноски за раждане и отглеждане на дете и да се обсъдят с бизнеса и синдикатите. Като превенция на социалното изключване и намаляване на бедността сред децата социалното министерството и Световната банка стартираха съвместен проект за близо 40 млн. лв. С парите ще бъдат изградени 70 центъра за деца от 0 до 3 години и от 3 г. до 7 г. Центровете ще отворят врати през пролетта, а от услугата ще могат да се възползват над 100 000 деца на социално слаби семейства.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com