Повече от 400 000 посетители се очакват на събора в Копривщица

5520
Повече от 400 000 посетители се очакват на събора в Копривщица

18 000 участници и повече от 400 000 посетители се очакват на 11-тия юбилеен Национален събор на българското народно творчество в Копривщица, който ще се проведе от 7 до 9 август, предаде БГНЕС.

"От 50 години насам съборът е изява на българския дух и култура. Той е един мост между минало, настояще и бъдеще", каза кмета на града Генчо Герданов на пресконференция, ден преди големия събор на поляните около Копривщица и в самия град. Първото издание на събора е през 1965 година и тази година се чества 50-годишен юбилей. 

Тазгодишното юбилейно издание на събора в Копривщица съвпада със 70 години от създаването на ЮНЕСКО и ще бъде открит от Ирина Бокова на 7 август в 11:00 часа, съобщи кметът. Той призова организирането на събора да се превърне в държавна политика, за да можем да запазим, припомним и предадем корените си на следващите поколения, а всеки от нас да знае рода си, обичаите и нравите.

Всички чуждестранни участници  ще имат възможност да се изявят на две сцени в самия град. За българските участници са предвидени 7 сцени на поляните около града, които носят името Войводенец. Легловата база в града вече е заета на 90% и то основно от чужденци, похвали се Герданов. Това според него е красноречив факт, че националният събор на българското национално творчество е заело сериозно място в културните календари от цял свят. За участниците ще бъде осигурен транспорт от палатковия лагер до поляните със сцените. За паркинг, тоалетна и материали пък всеки посетител ще трябва да заплати вход от 5 лева. По-късно в рамките на пресконференцията Герданов обяви, че този вход няма да се плаща от всеки посетител, а само за отделния автомобил.

Във връзка със забраната за чалга на концерта и последвалите коментари в социалните мрежи от двама от изпълнителите на тази музика кметът посочи, че е е получил множество поздравления за това решение. "Нямам нищо против нито един стил, но нали това е събор на народното творчество. Това са три дни, в които да се потопим в българското", каза той и призова за тези три дни освен за чалгата да забравим и за своите мобилни телефони, а по възможност всички посетители да дойдат на събора с народна носия, за да се потопят в атмосферата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com