X
 
 

Повече разходи за отбрана на България, но доста по-ниски от Гърция и Румъния

1271 4
photo of Повече разходи за отбрана на България, но доста по-ниски от Гърция и Румъния
Снимка: Actualno.com/Юрий Илиев
През 2018 г. разходите за отбрана на България са в размер на 1 592,88 млн. лв. и представляват 1,48% спрямо БВП за 2018 г.Това става ясно от приетият от парламента доклад  за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2018 г..

Наблюдава се увеличение на реално изразходваните средства с 0,2% от БВП спрямо 2017 г. Тази цифра е близо, но не достига заложеното за годината в Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г.

На първо четене: Допълнителни правомощия за въоръжените сили

Парламентът прие промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на първо четене. Промените са внесени от Министерски съвет. „За...

За сравнение със съседните страни Actualno.com направи справка с официалния сайт на НАТО. Тя показа, че най-голям процент от БВП за отбрана на Балканите дава Гърция - 2.27%. Южната ни съседка е и страната с най-голям процент след САЩ, чиито военен бюджет 3.50% от БВП, но там тенденцията е за намаляване на военните разходи.

По-голям дял от бюджета за военни разходи от България има и в Румъния - 1.93%, и в Турция - 1.68%. Хърватия обаче има по-малък дял - 1.23%, като трендът е към понижаване.

Много интересна тенденция показват разходите за оборудване като дял от разходите за отбрана, които в България се покачват по-рязко в сравнение с всички останали страни. (вижте графиката по-долу)

Красимир Каракачанов: Състоянието на основното въоръжение и техника е критично

Анализът на изпълнението на План 2020 („План за развитие на въоръжените сили до 2020 година") показа, че през първия етап набеляз...

Фокусът в аналитичната част на доклада е поставен върху идентифициране на очерталите се проблеми. Основният извод в доклада е, че състоянието на отбранителните способности позволява на българските въоръжени сили да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения, но с ограничения.

Ограниченията са свързани с разполагаемия ресурс, състоянието на въоръжението и бойната техника и сроковете за реализация на проектите за модернизация.

Запазват се високи нивата на недокомплекта от военнослужещи, но усилията за набиране и задържане на подготвен личен състав започват да дават резултат. Увеличението на заплатите на военнослужещите и очакваното следващо увеличение се отразяват положително върху мотивацията на военнослужещите.

През 2018 г. са проведени 301 учения, което е с 4% повече от предходната година. По мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност“ формирования и отделни военнослужещи са участвали в 11 мисии и операции зад граница с общо 1 420 души, което е повишение от 47%.

По мисия „Принос към националната сигурност в мирно време“ формирования от Българската армия са участвали в 103 операции в подкрепа на населението при бедствия с общо около 728 военнослужещи и 229 единици техника. Проведени са и 85 операции по неутрализиране на невзривени бойни припаси.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Тлъстият Шкембелия Черпаков ще се натърти от надупване !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Учени: Не съхранявайте доматите в хладилник!

Ако сте един от тези, които държат домати в хладилника, то това изследване вероятно ще ви накара да промените навиците си. Разбира се, на студено...