Повишено съдържание на амоняк в един от минералните извори във Видинско

24603
Повишено съдържание на амоняк в един от минералните извори във Видинско

Повишено съдържание на амоняк е установено в един от минералните извори в село Градец, Община Видин, съобщи Агенция Фокус.

Два са минералните извори в село Градец, които работят, каза кметът на населеното място Илия Томов. Единият е чешмата „Пашиното”, която се намира в края на селото. Сондажът е направен на 300 метра дълбочина.

Обмисля се откриването на ски писта във Видинско

Има идея за откриването на ски писта в община Чупрене, съобщи Моят Видин. Все още обаче експертите не са се произнесли по тази идея. В...

„В момента съдържанието на амоняк е десетократно. Слагам табели хората да не наливат вода, но те ги късат и пак наливат”, каза Томов. Според него проблемът е, че на земеделската земя се хвърля много тор, част от който отива във водата. „Писал съм писмо до Министерство на здравеопазването и настоявам да се изследва почвата”, заяви кметът.

По думите му, ако се докаже, че замърсяването е от торовете, чешмата трябва да се огради и да се ограничи наторяването. Водата в момента не е годна за пиене, амонякът вреди на бъбреците и зрението, добави кметът. Другият минерален извор в село Градец е „Сондата”. Сондажът е направен през 1961 година.

Илия Томов обясни, че в началото минералната вода е била с температура 35 градуса и е със същите качества като тази във Вършец. В момента водата е студена, има мирис на сяра. Жителите на Градец я ползват предимно за лечение на язва. „Село Градец има минерални води, които ако се разработят, ще е добре за региона”, каза още Томов.

Кметът  добави, че се опитва да намери инвеститори, които да направят цех за бутилиране на вода. По думите му, може да се направи също минерална баня и спа център.

Ясенът заменя брезата във Видин

Ясенът заменя брезата, която масово съхне във Видин, съобщи Агенция Фокус. Ниските температури през зимата и сухото лято изискват нови...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com