Правителството ще строи половин магистрала с парите за цяла

4331
Правителството ще строи половин магистрала с парите за цяла
Снимка: МРРБ

Със свое решение No 6834/23.05.2018 тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) оставя в сила решението по оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) от 2017 г. по одобрената от правителството алтернатива едната посока на автомагистрала Струма да минава през Кресненското дефиле, а другата – през планината, източно от дефилето. За това предупреждават от коалициите от неправителствени организации „За да остане природа в България“ и „За Кресна“.

Делото беше заведено от граждани и от екологично сдружение „За Земята“. Причината е, че още през 2008 г. е одобрено решение по ОВОС за изграждане на магистрала Струма. То действа и в момента и никога не е било изменяно. Според него отсечката от магистрала Струма в Кресненско дефиле може да бъде построена или чрез дълъг тунел, или чрез цялостен източен обход на дефилето, а сегашното шосе да остане от локално значение.

Боян Магдалинчев: Не съм усетил никакви политически намеци за избора на председател на ВАС

Не съм усетил никакви политически намеци за избора на председател на ВАС. Това заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР пред...

Решението на ВАС от 23 май 2018 г. създава опасен прецедент. То оставя в сила документ, който противоречи на друг документ по същия проблем, а правителството ще следва този от двата, който му е по-изгоден. Това е пълен срив на държавността и правовата държава.

Решението създава следните проблеми:

- Окончателно се обрича на разрушаване природата на Кресненското дефиле, което е важен коридор за редки и застрашени животински видове по българското и европейското законодателство.

- Близо 5 000-те жители на община Кресна остават без локален и обходен път на европейската магистрала. Достъпът до населените места и земеделските земи и териториите в общината ще бъде силно затруднен за всички местни жители от тази община, защото те ще имат достъп до тях само когато пътуват в едната посока на магистралата и ще трябва да обикалят десетки километри, за да стигнат.

Залесяват опожарената гора край Кресненското дефиле

Започна възстановяването на опожарената през лятото гора над Кресненското дефиле. Днес част от района беше засаден със зимен дъб. При ...

- Окончателно ще бъде съсипан развиващият се в дефилето туризъм, като популярните рафтинг и спускане с лодки по река Струма. Те просто ще станат опасни или невъзможни за практикуване.

При подобни случаи в Роспуда и Беловежа в Полша Европейската комисия предприе стъпки, които спряха опасните развития. В случая с Кресна обаче ЕК създава впечатление за двоен стандарт, защото липсват последователни действия спрямо българското правителство, въпреки европейските средства за магистрала Струма и неспазеното решение първо да се построи участъкът от магистралата в района на дефилето, а след това останалите.

Взимането на безпринципни и незаконни решения, налагането на цензура в медиите и затварянето на очите поради конюктурни и политически съображения, включително и от страна на Европейската комисия, не е начинът да се постигне изграждането на европейска магистрала и да се получи обществена подкрепа от политиците за подобни действия. Със сегашното решение на съда българското правителство получава зелена светлина да построи половин магистрала с парите за цяла, казват природозащитниците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com