Празник на домашната наденица в село Кошарица

31563
Снимки:

На 14.01.2014г. за поредна година, в с. Кошарица, се проведе Празникът на домашната наденица.

Хора от всички съставни селища на община Несебър пристигнаха в селото, за да станат част от превърналия се вече в традиция празник. На този ден всеки производител на домашно приготвени мезета има възможността да ги изложи пред присъстващите, а специално подбрано жури оценява продукцията.

Днес е Ромската Нова година

Днес се празнува ромската Нова година. Банго Васил, Банго Васили, още и Банго Василий (Васильовден), наричан още Василица е най-големи...

За общото настроение се погрижиха певческите фолклорни групи към читалище „Светлина“ с. Кошарица, пенсионерски клуб гр.Несебър и пенсионерски клуб с.Бродилово, както и танцов състав към Читалище „Пробуда“ – Свети Влас. Всички присъстващи се насладиха както на изпълненията, така и на прясно изпечената наденица с по чаша червено вино.

Общинска администрация Несебър, бе представена от Николай Димитров – кмет на общината, Стойко Стоянов – секретар на общината и Лазар Япаджиев – зам. кмет по туризъм и търговия. Г-н Николай Димитров поздрави присъстващите и им пожела много здраве и повече поводи за веселба, като този в днешния ден. Кметът на с. Кошарица Павел Павлов, също отправи поздрави към всички събрали се и пожела празника да продължи провеждането си и занапред.

Със създаването на Празника на домашната наденица в Кошарица, община Несебър направи поредната стъпка в създаването на кулинарна карта в региона. В условията на изключително предлагане на туристически дестинации и услуги, морската община прибавя колорита на местната кухня към познавателния и културен туризъм в региона. В тази връзка, на територията на община Несебър се провеждат и „Празникът на хляба“ в с. Оризаре, „Празникът на младото вино“ в с. Гюловца и „Празникът на самардалата“ в гр. Обзор. Идеята на тези мероприятия е да бъдат последвани успешни световни практики в туризма, каквито развиват държави като Италия, Испания, Франция и др. Кулинарните празници са интересен и забавен начин, чрез който туристите могат да се докоснат до живота на местните хора и занаятите, които се развиват в региона.

С тези събития, община Несебър цели да подпомогне туризма и съответно икономиката на съставните си селища, а самият Несебър вече е започнал да се превръща в едно четири-сезонно място за туризъм и почивка.

Църквата отдава почит на Свети преподобни Теодосий Велики

Както през първите векове на християнството мъченичеството послужило за утвърждаване на Църквата, така монашеството станало опора на Цъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com