Предложение: Без ТИР-ове по централните улици на градовете за по-чист въздух

2901
Предложение: Без ТИР-ове по централните улици на градовете за по-чист въздух
Снимка: БГНЕС

Новите данъци за колите, които предстои да бъдат гласувани тази седмица, няма да подобрят чистотата на въздуха. Това коментира на пресконференция председателят на „Активни потребители“ Богомил Николов, цитиран от БГНЕС.

Според Асоциацията държавата трябва да се бори с проблема като разработи на първо време краткосрочни мерки, с които да се подобри картината на въздуха в градовете. Като добър пример „Активни потребители“ предлагат изцяло извеждане на ТИР-овете от централните улици.

Програмата за качеството на атмосферния въздух влиза на обществено обсъждане

До края на този месец ще бъде публикувана за обществено обсъждане програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух, а след...

За София например тангентите не са развитие за града и вкарват голям трафик в центъра. Разбира се, да построиш нови трасета, е скъпо, обаче има и малки неща, които могат да доведат до промени – като например по-добри табели на входа на града, които да насочат обърканите камиони към тангентите", посочват още от "Активни потребители".

„През лятото виждаме много германски, австрийски и турски автомобили, които са в посока Турция. Те се набиват в центъра на София просто защото няма адекватни табели, които да ги изкарат към тангентите. Вижте например сегашните табели, пише Калотина и нищо друго - никъде не показва как да се стигне до тангентата. Този проблем ни принуждава да дишаме мръсния въздух от ТИР-овете“, обясни Николов.

Друг проблем са годишните технически прегледи. В момента на тези прегледи не може да се разчита. Политиката трябва да наказва замърсителите и да стимулира тези, които не замърсяват. Само че, ако една кола има евро сертификат, но е със свален катализатор, автоматически означава, че сертификатът е само на хартия“, посочи още Богомил Николов.

Очакванията на „Активни потребители“ са темата да продължи да бъде актуална, да имаме политика, която да залага на по-стратегическо мислене, а не да се реагира ден за ден, когато стане скандал като например падане на мъгла през ноември и общината да започне да търси мерки.

МОСВ призова кметовете да си сверят часовника за чистотата на въздуха

Съгласно изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух, общините с нарушено качество на въздуха са задължени да имат действ...

Actualno.com припомня, че с решение на парламента от догодина отпадат данъчните преференции за автомобили с катализатор (стандарт Евро 2, произведени преди 2000 г. - бел. ред.). Данъкът се плащаше с 50% отстъпка, а сега ще се вдигне с от 20% до 50%. Досега собствениците трябваше да подават декларация, че имат монтиран катализатор и след това да ползват отстъпка. Притежателите на коли, съответстващи на стандарта Евро 3 и 4, вече ще ползват отстъпка от данъка в размер на 30% вместо 50%, както е в момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com