Представяме в ЕП варненското злато - най-старото в света

24544
Представяме в ЕП варненското злато - най-старото в света

Най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол ще блести цяла седмица в Европейския парламент в Брюксел, съобщи евродерутатът от ГЕРБ /ЕНП Емил Радев, който инициира гостуването на съкровището в сърцето на Европа, заедно с Археологическия музей във Варна, предаде Стандарт нюз.

Изложбата ще бъде през октомври, като ще бъде подредена в фоайето на третия етаж, където е най-голям трафикът на евродепутати и гости на ЕП.

Показват съкровището от Свещари в Лондон

Тракийското злато от Свещари ще бъде показано пред публика в Лондон. Съкровищата от древността, изровени от земята край Исперих, където...

Трябва да покажем, че Варна освен хубави плажове и красив град, е богат и на уникални исторически артефакти, посочи депутатът, който се надява на широк отзвук след изложбата и развитие на културно-историческия туризъм в родното му място. Варненското злато е на поне 6000 години и съдържа над 3000 ювелирни изделия.

За Брюксел ще заминат ценните находки от двата най-богати гроба от некропола - 4 и 36. Сред тях са двата златни бика, емблемата на Археологическия музей, огромни гривни, жезли, мъниста. Ще бъдат наредени в 4 витрини, които ще дойдат в България от Брюксел, а след това тръгват за европейската столица, обясни шефът на музея проф. д-р Валентин Плетньов. Гаранции и застраховки на варненското имане поема Министерството на културата.

Също през октомври за Япония заминава съкровището, намерено в гроба на местния богаташ, което ще участва в обща средиземноморска изложба заедно с Турция, Гърция, Испания и Италия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com